Brezmesni curry: Najlažji recept za božansko jed z gobami

Glavna sestavina tega curryja so gobe, natančneje šampinjoni, postrežejo pa ga s kuhanim rižem in mehkimi ploščatimi kruhki, imenovanimi naan.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pravi indijski curry je okusna mešanica aromatičnih začimb, zelišč, listov in semen, ki se popečejo v ponvi, zmeljejo v pasto in jedi dajo značilen okus. Vsako gospodinjstvo v Indiji ima svoj recept in svojo kombinacijo okusov, ki jih je na Zahodu skoraj nemogoče kopirati.

Curry se pripravi iz različnih vrst mesa, rib in morskih sadežev, in glede na to, da v tej kmalu najbolj naseljeni državi na svetu živi približno tretjina vegetarijancev in veganov, se nekateri prehranjujejo predvsem z rastlinskimi sestavinami.

Curry, ki ga ponujamo danes, je ena takšnih jedi. Njegova glavna sestavina so gobe, natančneje šampinjoni, postrežejo pa ga s kuhanim rižem in mehkimi ploščatimi kruhki, imenovanimi naan.

Predstavljamo vam najlažji recept za curry z gobami.

Sestavine za curry z gobami:

500 g gob
400 g konzerviranega paradižnika
100 ml vroče vode
50 g masla
3–4 stroki česna
2 žlici polnomastnega jogurta
2 žlici svežih listov koriandra
1 čebula
1 žlica belega sladkorja
1 čajna žlička mletega ingverja
1 čajna žlička kumine
1 čajna žlička semen komarčka
½ čajne žličke mlete kurkume
½ čajne žličke mešanice začimb garam masala
½ čajne žličke čilija v prahu
rastlinsko olje po okusu
sol in poper po okusu

curry

Priprava curryja z gobami:

Gob ne spirajte v vodi. Oščetkajte jih in narežite na četrtine.
V ponvi stopite maslo in pražite gobe približno 10 minut oziroma dokler vsa tekočina ne izhlapi in dobijo zlato rjavo barvo. Postavite jih na stran.
V isti ponvi dodajte nekaj rastlinskega olja, ga segrejte in prepražite kumino in komarček. Pražite jih približno pol minute in nenehno mešajte, dokler ne sprostijo oreščkastega vonja.
V ponev dodajte sesekljano čebulo in pražite približno 10 minut, dokler se ne zmehča in postane zlato rjava.
Zmanjšajte ogenj in v ponev dodajte sesekljan česen. Pražite približno pol minute.
Dodajte ingver, kurkumo, čili v prahu in garam masalo. Premešajte.
Dodajte sesekljan paradižnik in sladkor.
Vse skupaj kuhajte na srednji temperaturi približno pet do sedem minut.
V majhno skledo dajte dve do tri žlice te omake in jo zmešajte z jogurtom. Nato vse skupaj vrnite v ponev.
Sestavine v ponvi prelijte z vročo vodo in kuhajte še tri do štiri minute, dokler se curry ne zgosti. Po okusu dodajte sol in poper.
Gobe vrnite v ponev, da se segrejejo skupaj z ostalimi sestavinami.
Postrezite s svežimi listi koriandra in kuhanim rižem. Dober tek!