Briam: Pečene bučke s krompirjem, okusne tudi brez mesa

Briam običajno vsebuje sestavine, kot so bučke, paradižnik in včasih jajčevci, zato ni presenetljivo, da je ta jed najbolj okusna poleti in da si je težko predstavljati poletne pojedine brez nje.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Briam je nekakšna grška različica ratatouillea – gre za enolončnico iz tanko narezane zelenjave, ki se peče v pečici.

Postrežejo ga za kosilo in večerjo – pogosto z obilnim kosom feta sira, olivami in olivnim oljem ali kot prilogo k pečenemu piščancu, jagnjetini – in celo ribam.

Briam lahko zelo enostavno pripravite doma in nekaj kuharskimi bližnjicami.

Briam – sestavine:

800 g sesekljanih konzerviranih paradižnikov
600 g krompirja
600 g bučk
2 čajni žlički posušenega origana
2-3 stroki česna
1 velika čebula
1 čajna žlička sesekljanega rožmarina
sol in poper po okusu
sveži listi peteršilja
ekstra deviško olivno olje po okusu

Priprava

Zelenjavo operemo, olupimo in narežemo na tanke kolobarje – krompir in čebulo debeline približno tri do pet milimetrov, bučke pa približno sedem do deset milimetrov. Po okusu jih solimo in popramo. Prelijemo z ekstra deviškim olivnim oljem in začinimo s posušenim origanom, sesekljanim česnom in sesekljanim rožmarinom.

Polovico konzerviranih paradižnikov s tekočino položimo na dno okroglega pekača. Nanj v krogu razporedimo zelenjavo, izmenično začinjen krompir, bučke in rezine čebule. Prelijemo s preostalimi začimbami in olivnim oljem, pa tudi s preostalimi paradižniki.

Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo, ne da bi se dotikala zelenjave v pekaču. Vse skupaj postavimo v predhodno ogreto pečico na 200 stopinj Celzija in pečemo 45 minut. Nato odstranimo aluminijasto folijo in pečemo približno pol ure, dokler zelenjava ne porjavi in odvečna tekočina ne izhlapi.

Zelenjavo postrezite toplo s svežim peteršiljem, nekaj sira in olivami ali kot prilogo k mesu.

Več kulinaričnih nasvetov tukaj.