Čas je za polne gledališke dvorane

Deli novico s tvojimi prijatelji

Za kulturne ustanove, ki morajo velik delež sredstev za svoje delovanje in razvoj pridobiti na trgu, je težko obdobje. Predpisana zasedenost samo vsakega drugega sedeža v dvoranah kot ukrep zoper širjenje korona virusa, omogoča le polovično izkoriščenje možnosti ustvarjanja prihodkov od prodanih kart. Pri večjih gledaliških stvaritvah, kjer sodeluje na desetine nastopajočih, tehnikov in zaposlenih v režijskih službah, polovična zasedenost dvorane pogosto ne prinese niti dovolj denarja za kritje vseh stroškov izvedbe predstave.

 

Izbor vsebin, ki jih mesečno na svoj program uvrščajo različne kulturne institucije, je v času koronske krize toliko bolj občutljivo in pomembno opravilo. Izbirati je treba vsebine, ki bodo privlačne in kot take prepričale dovolj ljudi, da bodo kupili vstopnico in zasedli polovico sedežev v dvorani, hkrati pa je zelo pozorno potrebno spremljati tudi vse stroške, ki s ponujenim programom nastanejo. A kljub temu v Gledališču Koper pri tem ne pozabljajo na svojo zvesto publiko, njene navade in pričakovanja. Tudi zato so za marec pripravili raznolik nabor vsebin, ki bo v gledališče privabil tako mlado kot staro.

 width=

Začetek meseca bo pripadel gostujoči predstavi Slovenskega stalnega gledališča Trst Krčmarica Mirandolina (C. Goldoni), v kateri blestita tudi Nikla Petruška Panizon in Tadej Toš. Nato bo na vrsti zadnja stvaritev Gledališča Koper pretresljiva Indijc hoče v Bronx (I. Horovitz). Prepričljiva igra izkušenega Igorja Štamulaka in mladih Blaža Popovskega ter Maka Tepšića gledalce nikakor ne pušča ravnodušne. Od večernih predstav izpostavljamo še večkrat nagrajeno koprodukcijo Jugoslavija, moja dežela (G. Vojnović), ki tudi zaradi zvezdniške igralske zasedbe vsakič privabi polno dvorano ljudi. Konec meseca marca (27. 3.) pa bo na vrsti že nova premiera koprskega gledališča. To bo predstava Morje sten (G. Vojnović), v kateri moči ponovno združujeta Boris Cavazza in Francesco Borchi in je nadaljevanje monodrame Stena v morju (S. Stephens).

 width=

Otroci bodo na svoj račun prišli ob koncih tedna. Sobota, 12. marec, je rezervirana za plesno pravljico Rdečo kapico (brata Grimm), sobota, 26. marec, pa za Ježevo Hišico (B. Ćopić), v kateri s svojimi pevskimi sposobnostmi navdušuje Rok Matek. Vse sobotne otroške predstave se začnejo ob 10. 30. Vse informacije o vsebinah dobite na spletni strani www.gledalisce-koper.si, lahko pa jih tudi obiščete na Verdijevi ulici v mestnem središču Kopra v času obratovanja blagajne. Ta je odprta vsak delovnik med 10.00 in 12.00, ob torkih in četrtkih pa tudi od 15.00 do 17.00.

 

Matej Sukič