Pogodbene pošte, priložnost za podjetništvo

V Sloveniji uspešno posluje že 160 pogodbenih pošt Pošte Slovenije. Pestra ponudba na enem mestu, prihranek časa in daljši odpiralni/delovni čas. Vse to in še več so prednosti, ki jih Pošta Slovenije in njeni pogodbeni sodelavci zagotavljajo svojim strankam. Pogodbena pošta je namreč enakovredna ostalim oblikam poštnih poslovalnic, saj zagotavlja pestro ponudbo storitev na enak način kot ostale pošte.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Enako kot na ostalih poštah lahko na pogodbeni pošti oddate in prevzamete poštno pošiljko, plačate položnico, dvignete gotovino, kupite znamko, kuverto, paketno embalažo itd. Na nekaterih pa prodajajo tudi srečke in sprejemajo stavne listke za loto.

Možnost razvoja lokalnega gospodarstva

Ta organizacijska oblika predstavlja tudi podporo lokalnemu gospodarstvu, saj podjetjem omogoča opravljanje poštne dejavnosti kot dodatno storitev. V zadnji raziskavi iz leta 2021 je kar 42 odstotkov pogodbenikov odgovorilo, da se je s širitvijo njihove ponudbe s poštnimi storitvami povečalo tudi število strank v osnovni dejavnosti. Poleg tega dodatnega zaslužka ter konkurenčne prednosti pred tekmeci pa samo izvajanje poštne dejavnosti mesečno zagotavlja tudi stalno plačilo za upravljanje pogodbene pošte.

V nekaterih evropskih državah delež pogodbenih pošt že presega 90 odstotkov, v Sloveniji pa je zaenkrat 30-odstoten. Tudi v Sloveniji se je že kar nekaj podjetnikov odločilo za prevzem pogodbene pošte.

Kot poudarja ga. Tatjana Kuščer iz Kmetijske zadruge Tolmin, kjer so po osmih letih uspešnega poslovanja pogodbenih pošt 5223 Breginj in 5283 Slap ob Idrijci, februarja letos odprli še tretjo pogodbeno pošto 5216 Most na Soči (na sliki), je zelo pomembno, da svojo osnovno dejavnost oz. ponudbo, ki jo imaš poleg poštnih storitev, prilagodiš potrebam strank in ponudiš tisto, česar v kraju primanjkuje. »Konkurenca v naši osnovni dejavnosti je velika. Sploh, ko govorimo o malih vaških trgovinicah, kakršne so te, v katerih obratujejo pogodbene pošte, je borba za obstanek kar huda. Vsak dodaten zaslužek je tako marsikje ključnega pomena za obstoj same trgovine. V želji, da ostanemo prisotni tudi v manjših krajih, smo se odločili za vzpostavitev pogodbenih pošt«, dodaja ga. Tatjana.

 width=

 

Če želite tudi vi postati del uspešne poštne zgodbe in bi želeli odpreti pogodbeno pošto, pišite na e-naslov PGP.mnenje@posta.si. Iščejo poslovne partnerje za pošte 5251 Grgar, 5273 Col, 6271 Dekani, 6272 Gračišče, 6274 Šmarje, 6275 Črni Kal, 6276 Pobegi, 6281 Škofije, 6311 Izola in 6333 Sečovlje. Več informacij na posta.si.

Več ponudbe na enem mestu

Pogodbene pošte praviloma delujejo v središču naselja, v pritličju stavbe, imajo urejen dostop za invalide ter parkirne prostore za stranke pogodbene pošte. Pogodbena pošta je za delo s strankami odprta vseh pet delovnih dni v tednu (od ponedeljka do petka), lahko pa je odprta tudi v soboto. Minimalni tedenski delovni čas je 22 ur. V najetih poštnih prostorih  poleg poštnih storitev opravljajo tudi svojo osnovno dejavnost (trgovina, trafika, cvetličarna, občina, kmetijska zadruga, turistično-informacijska pisarna …), saj je bistvo pogodbene pošte vzporedno izvajanje osnovne in poštne dejavnosti. 

 Več na video povezavi: https://bit.ly/pogodbeniki

 Zadovoljstvo strank

Strankam so na pogodbenih poštah na voljo enako kakovostne storitve kot na ostalih poštah, zato zadovoljstvo, ki ga izražajo obiskovalci pogodbenih pošt, ne preseneča. S pogodbeno pošto v svojem kraju so zelo zadovoljni tudi prebivalci prej omenjenih krajev, kjer poslujejo pogodbene pošte, ki jih upravlja KZ Tolmin. »Pred uvedbo prve pogodbene pošte so bili odzivi ljudi seveda različni,« pove naša sogovornica. »Nekateri so se veselili, da pošta ostaja v kraju, spet drugi niso bili naklonjeni temu, da bi poštne in denarne storitve lahko opravili v lokalni trgovini. So pa jih na koncu prepričali strokovna usposobljenost in zagnanost naših zaposlenih,« zadovoljno zaključi naša sogovornica Tatjana.

Visoka kakovost opravljanja poštnih storitev

Zaposleni na pogodbeni pošti se pred začetkom opravljanja poštne dejavnosti udeležijo izobraževanja in praktičnega usposabljanja na učnih poštah, kasneje pa so jim za morebitno pomoč vedno na voljo tudi zaposleni v Pošti Slovenije. Po zadnji anketi iz leta 2021 je več kot 80 odstotkov pogodbenih pošt zadovoljnih s pomočjo, ki jo pri izvajanju storitev na pogodbenih poštah dobijo od zaposlenih v Pošti Slovenije.

 

Če želite tudi vi postati del uspešne poštne zgodbe in bi želeli odpreti pogodbeno pošto, pišite na e-naslov PGP.mnenje@posta.si.

Iščemo poslovne partnerje za pošte:

5251 Grgar, 5273 Col, 6271 Dekani, 6272 Gračišče, 6274 Šmarje, 6275 Črni Kal, 6276 Pobegi, 6281 Škofije, 6311 Izola in 6333 Sečovlje.

“V Pošti Slovenije vam bomo svetovali, kako organizirati delo pogodbene pošte, da bi dosegla optimalne rezultate.” Seznam vseh pošt, za katere iščejo poslovne partnerje, je objavljen na spletni strani posta.si.

 

Oglasno sporočilo