Črna kumina in 3 zanimivosti o začimbi, ki zdravi vse, razen smrti

Kumina velja za eno najstarejših začimb na našem območju. Njene pozitivne lastnosti so poznala že starodavna ljudstva. Kumina oziroma zlasti črna kumina še danes velja za začimbo, ki zdravi vse, razen smrti …

Deli novico s tvojimi prijatelji

Črna kumina je ena od podvrst kumine – ene najstarejših začimb na našem območju, ki so jo poznali že v starem Egiptu in vseh ostalih velikih kulturah, ki so sledile egipčanski. Semena črne kumine so bila uporabljena v tradicionalni medicini na Bližnjem vzhodu, v Aziji in Afriki že stoletja, njihova popularnost pa se v zadnjem času povečuje tudi na Zahodu.

Črna kumina in njene pozitivne lastnosti

Semena črne kumine vsebujejo številne bioaktivne spojine. Študije so pokazale, da ima črna kumina protivnetne, protibakterijske, protivirusne in protiglivične učinke, zaradi česar se lahko uporablja za zdravljenje in lajšanje različnih stanj, od prebavnih težav in alergij do artritisa in astme. Če še niste vedeli, je olje črne kumine odlično sredstvo proti zobobolu in drugih težavah v ustni votlini.

Črna kumina proti črevesnim težavam

Medtem ko navadno – rjavo kumino uporabljamo predsvem pri pripravi jedi, ki napenjajo in je tako nepogrešljiva sestavina pri zelju, ohrovtu, fižolu in drugih stročnicah, je črna kumina priljubljena zlasti v indijski kuhinji, na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki. Njena semena imajo rahlo grenak, oreščkast okus, ki je primerljiv z mešanico med črnim poprom, čebulo in origanom. Uporabljajo pa se predvsem za začinjanje kruha in v različnih jedeh, kjer dodajo kompleksnost okusov. Ena od pozitivnih lastnosti črne kumine je namreč uravnavanje prebave in delovanja črevesja.

monkgogi samson C0ba0 z1ZoI unsplash

Črna kumina – zdravi vse, raze smrti

V islamski literaturi je črna kumina znana kot “začimba, ki zdravi vse, razen smrti”. Zlasti olje črne kumine se uporabljala za zdravljenje različnih težav, od glavobolov in kožnih obolenj do resnih bolezni, kot sta rak in diabetes. Olje črne kumine prav tako krepi imunski sistem, izboljšuje cirkulacijo in deluje kot naravni antibiotik.