Kis je ena glavnih sestavin v večini gospodinjskih shramb, ne vedo pa vsi, kako dragocen je. S kisom lahko namreč izboljšamo okus skoraj vseh jedi. Nujen je za pripravo marinad za meso in solatne prelive. Je sestavni del številnih kuharskih trikov, liter navadnega belega kisa pa stane le nekaj več kot en evro.
Podaljša rok trajanja jagodičja
Jagode, zlasti ekološko pridelane, imajo kratek rok trajanja. Pisane borovnice, maline, robide in drugo jagodičevje lahko začnejo gniti v 24 urah po nakupu. Da bi preprečili gnitje, je pomembno, da jih temeljito operete takoj, ko jih prinesete domov.
Jagode vzemite iz embalaže in jih potopite v kopel vode in kisa v razmerju 5:1. V en liter vode vlijemo približno 200 ml kisa in pustimo, da se namaka približno pet minut.
Raziskave so pokazale, da ocetna kislina pomaga uničevati spore plesni in bakterije s površine sadja, kar jim podaljša rok trajanja. Ne skrbite, po pranju na sadju ne boste čutili okusa kisa.
Olajša lupljenje jajc
Lupljenje kuhanih jajc je lahko včasih izjemno težko opravilo, saj je nemogoče ločiti lupino od kuhanega jajca, ne da bi ga poškodovali. Če želite preprečiti ta scenarij, dodajte malo kisa v vodo, v kateri nameravate skuhati jajca – približno dve žlički navadnega belega kisa. Kis bo med kuhanjem zmehčal lupino in vam olajšal delo.
Omogoča lažje kuhanje jajc
Alkoholni kis olajša tudi poširanje jajc. V vročo vodo, v kateri nameravate poširati jajca, dajte žličko belega kisa – kislina bo pomagala, da jajce v loncu ne bo razpadlo, beljak pa ohranil svojo obliko.
Z njim lahko naredite pinjenec
Imate receptu, ki zahteva dodajanje pinjenca, a ga trenutno nimate doma. Brez problema! V eno skodelico polnomastnega kravjega mleka dajte eno žlico kisa, počakajte pet minut in imeli boste – pinjenec!
Pomaga pri kuhanju krompirja
Da bi se krompir za pripravo krompirjeve solate najboljše skuhal, je koristno dodati malo kisa. Revija Home Cook World predlaga, da krompirju, ki ga nameravate kuhati približno 30 minut, v vrelo vodo okoli 13. minute kuhanja dodate malo kisa.
Če v vrelo vodo dodate kis, se bo na zunanji plasti krompirja naredila tanka skorja. Ta lupina bo krompirju pomagala ohraniti obliko, preprečila, da bi razpadel in postal kašast.
Reši pred presoljenimi enolončnicami
Ste v juho, enolončnico ali golaž dali preveč soli? Dodajte malo kisa, da poskusite uravnotežiti okuse.
Zmehča trdo meso
Kis je sestavni del mnogih marinad. To ni presenetljivo, saj učinkovito zmehča (trdo) meso – uporabite lahko vse od vinskega in jabolčnega kisa do navadnega belega kisa.
“Toplotna obdelava” surove ribe
Ceviche je tradicionalna latinskoameriška jed, pripravljena iz svežih rib in morskih sadežev, ki jih “skuhamo” v limetinem in limoninem soku.
Pospeši vzhajanje kruha
Če boste testu za kruh dodali eno žlico jabolčnega kisa, bo ta bolje in hitreje “vzhajal” kis bo reagiral s kvasom in pospešil njegovo aktivacijo, poleg tega pa bo kruhu dal odličen okus.