Kako gojiti jagode na balkonu ali terasi?

Jagode so odličen sadež s številnimi koristmi za zdravje. Za številne ljubitelje jagod so lokalne jagode prva izbira. Če želite imeti svoje jagode, pa nimate vrta, jih je mogoče gojiti na balkonu ali terasi.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Jagode lahko vzgojimo iz semen, lahko pa tudi iz sadik. Uporaba sadik je preprostejša in bolj uspešna.

Kaj je potrebno za sajenje jagod na balkonu ali terasi?

Za gojenje jagod na balkonu ali terasi potrebujete:

 

  • vaze ali kozarci s pripadajočimi krožniki (za odtekanje vode)
  • tla se lahko uporabljajo univerzalno (na osnovi perlita in komposta)
  • sadike jagod (najbolje odporne sorte, ki cvetijo dlje)
  • palico, če želite, da so plezalne jagode

Obstaja več sort jagod, nekatere cvetijo samo enkrat, druge cvetijo in obrodijo dolgo časa. Razlikujejo se po velikosti in obliki plodov. Za gojenje v vazah ali kozarcih bi bilo bolje izbrati tiste, ki dlje cvetijo, pa tudi sorto gozdnih jagod (Fragaria vesca). Imajo poseben okus, redko jih je mogoče kupiti, zato so še toliko bolj zanimive, če jih gojimo na balkonu ali terasi, hkrati pa so precej odporne.

Rastlina jagode lahko zraste do 60 do 80 cm, zaradi svoje ozelenelosti pa je lahko hkrati tudi okrasna rastlina na balkonu. Jagode niso vzpenjavke, vendar jih lahko gojimo kot take in v vazo ali kozarec postavimo trs, ki jih usmerja, da rastejo ob njej. Po potrebi ga lahko za začetek zavijemo ali privežemo na palico.

Jagode ne marajo zastajanja vode, zato jih redno zalivamo, odvečno vodo pa izlivamo iz krožnička pod vazo. Ne smemo jih zalivati ​​s preveč vode. Zalivanje jagod naj bo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer.