Da bi bili praznični dnevi varni, objavljamo nekatere nasvete in opozorila policistov

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pred nami so prvomajski prazniki, ki jih bomo po dveh letih znova praznovali nekoliko bolj sproščeno in brez omejitev zaradi epidemije covida-19. Da bi bili praznični dnevi prijetni, a tudi varni, upoštevajte nasvete policije …

 

Pri pripravi kresa ali pokanju s karbidi upoštevajte pravila za večjo varnost

Med prvomajskimi prazniki se običajno poveča uporaba karbidov (acetilenov) in možnarjev (priprav za pokanje s črnim smodnikom). Zakon o varstvu javnega reda in miru sicer dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, kjer je takšno pokanje že tradicija. A je treba upoštevati nekaj pravil: med 22. in 6. uro mora biti zagotovljen nočni mir in počitek ljudi (globa za nespoštovanje teh določil znaša od 83,46 do 208,65 evra); mladoletnim osebam je uporaba možnarjev prepovedana; možnaristi morajo imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji. Predvsem pa mora biti pri pokanju s karbidi in možnarji poskrbljeno za varnostne ukrepe (varnostna razdalja, količine smodnika se ne sme prekoračiti, obvezno polnjenje možnarjev na mestu poka, tik pred uporabo), saj lahko njihova nepravilna uporaba povzroči celo težke poškodbe, ki za vse življenje zaznamujejo posameznika ter njegove bližnje. Zaradi neprevidnega pokanja s karbidom in možnarji lahko nastanejo tudi požari v naravi.

 

Organizatorje kresovanj in posameznike policisti opozarjajo na nevarnost požarov v naravnem okolju, ki ob takšnih priložnostih niso redki. Pred kresovanjem zato ustrezno uredite in zavarujte kurišče, ogenj pa nadzorujte ves čas kurjenja, in sicer je treba:

  • urediti kurišče, ki mora biti obdano z negorljivim materialom, prostor okoli kurišča mora biti očiščen vseh gorljivih snovi; kurišče mora biti oddaljeno od gozda vsaj 50 m. Od pomembnih prometnih poti, večjih naselij in objektov, kjer se izdelujejo, predelujejo ali skladiščijo vnetljive ali nevarne snovi, pa naj bo oddaljeno vsaj 100 m;
  • nadzorovati kurišče ves čas kurjenja;
  • po končanem kurjenju pogasiti ogenj in žerjavico ter pokriti kurišče z negorljivim materialom;
  • prenehati kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj, kadar je povprečna hitrost vetra večja od 6 m/s ali ob sunkih vetra, močnejših od 10 m/s,
  • v naravnem okolju se pri kurjenju, sežiganju ali uporabi odprtega ognja ne sme uporabljati gorljivih tekočin ali materialov, ki pri gorenju razvijajo močan dim ali strupene pline oziroma so kako drugače škodljivi za okolje.

 

Za kurjenje kresov je treba pridobiti tudi dovoljenje pristojne upravne enote, vlogo za dovoljenje pa podati najmanj 7 dni pred prireditvijo. Tudi če gre za ognjemet v okviru javne prireditve, je zanj potrebno dovoljenje, ki ga izda pristojna upravna enota, izvajalec pa mora poskrbeti za vse varnostne ukrepe v skladu z elaboratom.

 

Strpno in previdno v prometu!

Med prazniki je promet običajno veliko gostejši, več je tudi prometnih nesreč, zato bodite previdni. V smeri proti večjim turističnim krajem in Hrvaški ter ob koncu praznikov v nasprotni smeri, policisti pričakujejo prometne zastoje, predvsem na začetku in ob koncu praznikov.

V nedeljo, 1. maja 2022, in ponedeljek, 2. maja 2022, bo na podlagi Odredbe o omejitvi prometa na cestah v RS prepovedan promet za tovorna vozila in skupine vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone.

 

»Glede na to, da se bodo v prihodnjih dneh zvrstile številne prireditve, pa voznike pozivamo, da za volan ne sedejo pod vplivom alkohola«, še opozarjajo policisti.

 

Uporabite manj obremenjene mejne prehode

Zaradi praznikov lahko pride do daljših kolon in čakalnih dob za prestop državne meje na mejnih prehodih s Hrvaško, pa tudi z Avstrijo.

 

Pravočasno se pozanimajte o morebitnih zastojih in čakalnih dobah na mejnih prehodih ter razmerah na cestah. Podatki so dostopni na Prometno-informacijskem centru pa tudi na spletni strani Policije. Največ potnikov in vozil v obeh smereh pričakujejo sicer na naslednjih mejnih prehodih za mednarodni promet: Gruškovje, Obrežje, Metlika, Petrina, Jelšane, Starod, Sočerga, Dragonja in mejnem prehodu oz. kontrolni točki Sečovlje.

»Potnikom svetujemo, da uporabljajo manj obremenjene mejne prehode. V skladu z veljavno uredbo o določitvi mejnih prehodov lahko namreč osebe, ki imajo pravico do prostega gibanja po pravu Evropske unije, s potnim listom ali osebno izkaznico mejo prestopijo tudi na mejnih prehodih za obmejni promet«, še dodajajo na policiji.

Opozarjajo še, da je prehajanje zunanje schengenske meje dovoljeno le na mejnih prehodih in v delovnem času: Seznam mejnih prehodov

 

Pred odhodom od doma se zavarujte pred vlomi

Če se odpravljate z doma, ne pozabite na samozaščitno ravnanje (ograja, varnostne ključavnice, zaklenjeni prostori, zaprta okna in vrata, primerna osvetlitev, zaklenjene pisarne, občasna prisotnost, alarmne naprave idr.), ki lahko odvrnejo morebitnega vlomilca od vloma in prepreči drugo škodo.

 

Vir: Policija