Stric iz Amerike o prvi dami

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ob vsaki menjavi predsednikov v Beli hiši nam ljudje zunaj Washingtona postavljajo vprašanja o spremembah, ki jih je ta ali oni predsednik vpeljal v utrip mesta. Kako je bilo za časa Obame?

 

Vsega, kar se spomnim je, da so novinarji in politični entourage predsednika nazivali z On. Vsi so vedeli, da je On Obama, da imajo v mislih prvega temnopoltega predsednika. On, v primeru Obame ni pomenil strahovladja,pač pa globoko spoštovanje. Kakor da je bilo v tem odnosu nekaj falokratičnega,ojdipovskega. Ko je prišel Trump, je spoštovanje ugasnilo. Trump je postal glagol, ki je pomenil razdor, razbijanje in hrup. Drugega vpliva na mesto Trump ni imel, razen seveda, da so iz mesta zbežali pametni ljudje. Obamove je bilo mogoče srečati na ulici, Michele je hodila v frizerski salon Immortal Beloved, na 14.ulici, miljo stran od Bele hiše in lučaj od hiše, kjer živim jaz. Trumpovih v Washingtonu ni bilo opaziti. Gibali so se v helikopterjih.

 

In nato je v mesto prišel Sleepy Joe. Mislili smo, da bo prestolnico zarasel regrat, da bo Washington postal naselje za upokojence. Toda Joe Biden, 78 letni predsednik krhkega videza, je v mesto pripeljal hrup. Kot verjetno veste, so preleti glavnega mesta za vsa letala in helikopterje prepovedani. Izjeme so tri težke Auguste, predsedniški helikopterji. Odkar je Biden v Beli hiši, pa se je hrup nad našimi glavami povečal. Zdi se, kot da je Washington v vojnem stanju. Toda na te stvari človek pozabi, saj je življenje v Washingtonu še vedno prijetno.

 

Problem Bidenove adminstacije je nekaj drugega. Imenuje se Dr. Jill Biden. Gre za izredno decentno skromno in delovno gospo. Čeprav je prva dama Amerike, Jill predava na majhnem koledžu, cuka za rokav svojega moža, kadar se ta izgubi v besedah. Jill življenje ni bilo postlano, zato vztraja, da jo ljudje nazivajo Dr.Jill Biden. Gre za doktorat, ki ga je opravila na neki univerzi v Delaweru. Washington se posmehuje doktorici Jill, ker naziv pač zveni nekoliko provincialno. Jaz imam z Dr. Jill drug problem. Odkar je postala prva dama, si je umislila prakticirati jogo. Vse lepo in prav. Toda namesto, da bi jogo vadila v eni od telovadnic v Beli hiši, se Dr.Jill vsaj enkrat na teden pripelje v stransko ulico moje hiše, kjer imamo rezervirana parkirišča. Štirje temni SUV Secret Servisa, meni nič tebi nič zablokirajo ulico, zato smo stanovalci prisiljeni obračati avtomobile na milimetrskih razdaljah. Manever, ki včasih traja po 15 minut, kar pomeni, da mi, davkoplačevalci zamujamo zdravnike, intervjuje, zmenke. Get out of my turf, Dr.Jill Biden.

 

Andrej Mrevlje