Danes praznujemo svetovni dan brez mesa, bolj znan kot Meatout (meso ven) Gibanje za pravice domačih živali (FARM) ga je sprožilo že leta 1985, da bi poudarilo težave, povezane z uživanjem živalskih proizvodov po vsem svetu. Kot simbol prenove in sprememb so za praznovanje izbrali 20. marec – datum, ki pogosto sovpada s prvim pomladnim dnem.
Živila rastlinskega izvora so izjemno okusna in so lahko tudi bogata z rastlinskimi beljakovinami. Vsebnost beljakovin je pomembna v živilih na osnovi soje, ki veljajo za popolne beljakovine, ker vsebujejo vseh devet esencialnih aminokislin.
Na voljo vam je vse od edamama do tofuja in tempeha do sojinih kosmičev. Dober nadomestek za meso so tudi druge stročnice, kot so fižol, leča, čičerika, arašidi in grah ter izdelki iz pšenice.
Trije najpogostejši nadomestki za meso
Sejtan
Sejtanu pravijo tudi pšenično meso. To ni presenetljivo, saj je narejen iz pšeničnega glutena, ki je bogat z rastlinskimi beljakovinami. 100 gramov sejtana vsebuje približno 250 kalorij in 35 gramov beljakovin, a glede na izdelek in način priprave tudi več – to je celo več kot enaka količina piščančjih prsi.
Sejtan ima čvrsto, mesnato teksturo in zelo nevtralen okus po oreščkih, ki ga običajno dopolnijo in spremenijo začimbe, omake in marinade.
Uporabite ga lahko namesto zrezkov, dodate mešanicam za burgerje, natrgate in prepražite v enolončnicah in enolončnicah. Možnosti je res veliko.
Tofu
Tofu je izjemno priljubljena alternativa mesu, ki jo vegani in vegetarijanci uporabljajo na številne načine in za vse priložnosti. Je živilo, ki nastane s strjevanjem sojinega mleka, zato ga mnogi zmotno imenujejo sojin sir. Čeprav je videti kot sir, nima njegovega okusa. Da se lesketa, mora biti dobro mariniran in začinjen.
Glede na vsebnost vode ločimo različne vrste tofuja – na voljo je vse od svilnatega do čvrstega tofuja. Svilen tofu je izjemno mehak, 100 gramov vsebuje približno 5 g beljakovin in približno 50 kalorij. Enaka količina čvrstega tofuja ima približno 15 g beljakovin in približno 130 kalorij.
Z njim lahko pripravite vegansko umešana jajca, sirni namaz, lahko pa tudi zrezke ali praženec. Lahko ga uživate surovega, lahko pa ga tudi kuhate, dušite, cvrete in pečete.
Tempeh
Tempeh je fermentiran sojin izdelek, za katerega je značilna drobljiva tekstura in zemeljski okus po oreščkih s pridihom grenkobe. Če želite nevtralizirati grenkobo v tempehu, ga pred uporabo na kratko prekuhajte.
Priporočljivo je, da tempeh pred kuhanjem marinirate, uporabite pa ga lahko v enolončnicah, golažu, kot nadev za polnjene paprike in sarme ali pa ga spečete na žaru namesto zrezka.
V 100 gramih tempeha je približno 15 gramov beljakovin in povprečno 200 kalorij. Ker je ta izdelek fermentiran, je lahko prebavljiv.