Dober domač kruh

Z vami delimo recept za odličen domač kruh Emilije Pavlič.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pol kg polnovredne in pol kg bele moke večkrat presejemo. Malo posolimo, gremo pod pipo in nalijemo precej vroče vode, da segrejemo moko. Premešamo, dodamo malo oljčnega olja ali masti, žlico medu ali trsnega sladkorja in v prstu mlačne vode raztopljen 2 dag svežega kvasa. Vse sestavine zmešamo v nepretrdo, toplo testo.

Ko vzhaja ga vsakih pet minut obrnemo vsaj pet krat raje še več. Med obračanjem se testo gosti in obenem rahlja. Iz testa naredimo 6 – 8 hlebčkov ali pa testo kar stresemo na naoljen pekač in ga po sredini prerežemo. Počakamo, da vzhajajo do polovice nato damo v h l a d n o električno pečico in temperaturo nastavimo na 220 oC. Po približno 20 minutah, ko malo porumeni, znižamo na 180 in pečemo še 20 minut. Še vroče hlebčke premažemo z vročo vodo v katero dodamo malo oljčnega olja ali masla.

Nasvet 1: Če nimamo elektrike, damo na pol vzhajane hlebčke kuhat in dobimo k u h a n kruh. V večjo kozico damo za tri prste mlačne osoljene vode. Vanjo damo na polovico vzhan hlebec, pokrijemo in ga kuhamo približno eno uro. Kuhan kruh pride prav na barki, na taborenju ali doma, če zmanjka elektrike ali če nimamo pečice.

Nasvet 2: Če krušnega testa nimamo časa speči, ga postavimo na hladno mesto, sicer se testo rado skisa.

Recept iz knjige Tipične istrske jedi, Emilija Pavlič