Dobra sezona se je podaljšala v jesen

Deli novico s tvojimi prijatelji

V občini Piran so v devetih mesecih letošnjega leta presegli milijon prenočitev in tako dosegli tri četrtine lanskega rezultata. September prinesel kar 30 % več prenočitev v primerjavi z lani.

 

V Portorožu in Piranu so tako julija kot avgusta dosegli lanske rezultate, septembra pa so število lanskih prenočitev presegli celo za 30 %. Po podatkih portala ttaksa.si so julija v vseh nastanitvenih kapacitetah občine Piran zabeležili dobrih 330.000, avgusta pa skoraj 356.000 prenočitev, kar je oboje 1 % več v primerjavi z lani. Največ prenočitev, skoraj polovico, so v obeh mesecih ustvarili v hotelih. Zelo spodbudni pa so rezultati v drugih vrstah nastanitev, kjer so v povprečju zabeležili za petino več prenočitev kot lani. Po nacionalnosti so močno prevladovali slovenski gostje, ki so poleti ustvarili dve tretjini vseh prenočitev v občini Piran. V primerjavi z lani je bilo domačih prenočitev kar 178 % več.

 

Dobra sezona se nadaljuje tudi v jesenskih mesecih. Septembra so v občini Piran dosegli skoraj 250.000 prenočitev, kar je 30 % več v primerjavi z lani. Tri četrtine prenočitev so ustvarili domači gosti. V mesecu septembru so na destinaciji tudi presegli milijon prenočitev v letošnjem letu (v prejšnjih letih se je to običajno zgodilo v juliju). V devetih mesecih so namreč dosegli dobrih 1.167.000 prenočitev oziroma tri četrtine (74 %) lanskega rezultata. Dobri dve tretjini letošnjih prenočitev so ustvarili domači gosti.

 

Število na novo okuženih v zadnjih 14 dnevih po posameznih slovenskih statističnih regijah z dne 10. oktobra kaže, da ima trenutno obalno-kraška regija najmanj okužb, in sicer le 46,71 na 100.000 prebivalcev. »Turistični delavci se izjemno trudijo, da gostom zagotavljajo varen dopust. V jesenskem času so zelo priljubljene tudi različne aktivnosti na prostem. Želimo si sicer, da bi lahko dobro epidemiološko sliko naše regije pripisali tudi zdravemu morskemu zraku in bližini solin, a žal za to še ni dokazov,« je nekoliko hudomušno pripomnil direktor Turističnega združenja Portorož mag. Igor Novel. Na Turističnem združenju Portorož upajo, da bi lahko tako stanje ohranili čim dlje, saj še vedno beležijo povpraševanje po turističnih storitvah na destinaciji.

 

Foto: Jaka Ivančič