Za 5 oseb potrebujemo:
- 1 kg olupljenega krompirja,
- ščepec soli,
- 3 žlice oljčnega olja,
- košček masla,
- 30 dag ostre moke,
- 20 dag ekološkega pšeničnega zdroba,
- 2 jajci,
- 1 rumenjak.
Krompir olupimo, narežemo, operemo v vroči vodi, da odplaknemo škrob. Približno 20 minut ga kuhamo nad soparo. Posebej segrejemo 5 litrov vode v kateri bomo kuhali njoke. Rahlo jo osolimo.
Še vroč krompir spasiramo z ročno psirko ali pretlačimo z ročno tlačilkoko. Mlačnemu dodamo maščobo, sol, presejano moko in zdrob. Polovico zmesi dodamo v drugo skledo, dodamo polovico jajc in s kuhalnico zamesimo precej trdo testo. Zmesimo hitro, da se nam masa ne zvodeni. Iz testa naredimo debel svaljek, ki ga narežemo na manjše kose iz njih pa majhne njoke. Lahko jih delamo kar s kleščami za sladoled. Lonec z vročo vodo odmaknemo, vanjo zložimo prvi del njokov, premešamo in ko priplavajo na vrh jih kuhamo še 10 minut. Njoke s cedilom poberemo iz vode in položimo v toplo maslo, prilijemo še malo vrele vode, v kateri so se kuhali njoki in še vroče potresemo s parmezanom ali naribano gorgonzolo.
Njoke pripravimo še iz druge polovice krompirjeve mase.
Nasvet: Njoki bodo še okusnejši, če skuhamo krompir v olupku, olupimo in spasiramo. Postopek priprave bo nekoliko daljši.
Recept iz knjige Tipične istrske jedi, Emilija Pavlič