Domačini si želijo kakovostnih vsebin, ne samo turizem in gostinstvo

Deli novico s tvojimi prijatelji

 

»Občina in mesto Piran, se soočata z demografsko stagnacijo, pomanjkanjem delovnim mest in občutiti je nezadovoljstvo domačinov. Prav tako je opazen trend porasta sekundarnih bivališč in odhajanje prebivalcev,« pravi Vedran Cvetkovič iz Urada za okolje in prostor občine Piran.

Pri oblikovanju izhodišč Piranskih vrat ali Fornač, ključnega območja za mesto Piran, so k oblikovanju povabili domačinke in domačine, zato je v sredo potekala za pripravo programskih izhodišč. Gre za območje vstopa v staro mestno jedro do mestnega pristanišča, območje doline Fornač do hotelskega kompleksa Grand Hoteli Bernardin. Prav tako zajema tudi nekdanji tovarniški kompleks Salvetti, CČN, garažno hišo ter stanovanjske objekte, ki so bili zgrajeni ob nekdanji obalni dostopni cesti Piran–Portorož.

V sam načrt pa si Občina Piran želi vključiti kulturno-umetniške dejavnosti, umestiti inovativno zeleno podjetništvo, ureditev najemniških stanovanj in zelenih površin, ki bi Piran preoblikovalo iz »vikend« občine, v mesto, ki prebivalcem omogoča kakovostno življenje, kjer ni glavna dejavnost zgolj turizem. Skozi leta, se je namreč občina Piran oblikovala v turistično občino, od koder zaradi dragih stanovanj in pomanjkanja delovnih mest izven turizma ter gostinstva, prebivalstvo – še posebej mladi – odhaja.

Omenjeni prostor se do sedaj nikoli ni celostno urejal, temveč zgolj po potrebi. Vanj so se umeščali različni objekti od centralne čistilne naprave, garažne hiše, parkirnega platoja. Prvi poizkusi celovitega urejanja je bil v letih v letih 2002 do 2005, ko je Občina Piran na javnem razpisu uspela dobiti državna sredstva za izdelavo devetih prostorskih aktov za razvoj turizma. Do realizacije te ureditve, razen izgradnje Morsko biološke postaje, ni prišlo.

Namen Občine Piran pa je zaustaviti odhajanje prebivalstva, ukinjanja delovnih mest, revitalizacija mestnega jedra, ureditev mirujočega prometa in umestitev novih vsebin, zunaj turistične in gostinske dejavnosti, ki bi za občino predstavljale gospodarski razvoj.

Foto: George Bakos