Dražji bančni krediti

Banke so v lanskem letu obrestne mere za stanovanjske kredite povišale večkrat, v tem trenutku znašajo več kot štiri odstotke.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Te podražitve obrestnih mer izjemno skrbijo bodoče kupce nepremičnin, saj se rast očitno še ni ustavila. Inflacija, vojna v Ukrajini, energetska kriza in podražitev hrane  so razlogi, zaradi katerih so naše banke obrestne mere v lanskem letu dvignile že nekajkrat. Kot rečeno, so fiksne obrestne mere okoli štiri odstotkov, vztrajno raste tudi euribor,  okoli tri odstotke. To pomeni, da se je kredit v višini 100.000 evrov podražil  od 19.000 do 28.000 evrov (za odplačilno dobo 20 let).

Kam  to vodi? Analitiki menijo, da bodo bančni krediti še dražji, tako tisti s fiksno kot tisti s spremenljivo obrestno mero. Kar pomeni, da je veliko bolje že danes najeti posojilo za nakup nepremičnine, saj bo ugodneje kot čez  eno leto. Težava, s katero se srečujejo kupci novogradenj, pa je, da pogodbo za posojilo načeloma lahko sklenejo šele ob izgradnji nepremičnine. Prav tako v teh negotovih časih ne moremo biti popolnoma prepričani, da bodo nepremičnine dokončane v obljubljenih rokih, kar pomeni, da se s tem zamakne tudi pričetek posojila. Nekatere banke omogočajo najem kredita takoj po sprejetju splošnih pogojev prodaje posameznih delov stavb in stanovanj ter po podpisani kupoprodajni pogodbi. Gre za akreditivno posojilo. Stranka zastavi nepremičnino, ki je predmet nakupa, izvede se cenitev in steče proces odobritve kredita. To lahko storite v primeru, da ste kupec novogradnje, ki ima že pridobljeno pravnomočno gradbeno dovoljenje, investitor pa je sprejel splošne pogoje prodaje stanovanj. To je dobra rešitev za vse tiste kupce novogradenj, ki si želijo zagotoviti trenutno veljavne pogoje. Kreditojemalec tako že pred prevzemom stanovanja plačuje mesečne obroke banki, ko bo gradnja zaključena,  pa se izpelje plačilo končne kupnine prodajalcu. Seveda pa moramo pri tem opozoriti tudi na morebitno tveganje padca cen nepremičnin, prav tako je nemogoče natančno napovedati, kako se bodo obrestne mere gibale v naslednjih letih.

V kolikor nameravate kupiti nepremičnino, predlagamo, da to storite čim prej.

Branko Lončar