Le nekaj osnovnih sestavin in pol ure priprave zadostujeta za prilogo, ki lahko zasenči tudi glavno jed. Popolno za hitro večerjo med tednom ali kot dodatek pečenki ali klobasam. Dušeno zelje s slanino dokazuje, da imajo najpreprostejše jedi pogosto najboljši okus.
Sestavine:
-
4 debelejši rezini slanine, narezani na kocke približno 1 cm,
-
1 majhna drobno nasekljana čebula,
-
1 majhna glava zelja, narezana na kose približno 2,5 cm
-
2 čajni žlički rjavega sladkorja
-
Sol
-
Sveže mleti črni poper
-
Drobno nasekljan svež peteršilj za serviranje
Priprava:
V veliki ponvi pražite slanino na srednji temperaturi, občasno premešajte, dokler ne postane hrustljava, približno 5–7 minut. S penovko jo prestavite na krožnik, obložen s papirnatimi brisačkami. Maščobo pustite v ponvi.
V isti ponvi na srednji temperaturi pražite čebulo, občasno premešajte, dokler ne postane steklasta, približno 7 minut. Dodajte zelje in rjavi sladkor, posolite in popoprajte. Dušite, občasno premešajte, dokler zelje ne postane mehko, približno 5 minut.
Vrnite slanino v ponev in dobro premešajte. Nadaljujte z dušenjem še približno 1 minuto, dokler se vse skupaj ne segreje.
Potresite s peteršiljem in postrezite.





