Dušeno zelje s slanino

Zelje je skromna, a močna sestavina, ki skriva globino okusa še posebej, ko se združi s slanino. V tej preprosti jedi se zelje praži v aromatični masti slanine, ki ga spremeni v pravo gurmansko presenečenje.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Le nekaj osnovnih sestavin in pol ure priprave zadostujeta za prilogo, ki lahko zasenči tudi glavno jed. Popolno za hitro večerjo med tednom ali kot dodatek pečenki ali klobasam. Dušeno zelje s slanino dokazuje, da imajo najpreprostejše jedi pogosto najboljši okus.

Sestavine:

  • 4 debelejši rezini slanine, narezani na kocke približno 1 cm,

  • 1 majhna drobno nasekljana čebula,

  • 1 majhna glava zelja, narezana na kose približno 2,5 cm

  • 2 čajni žlički rjavega sladkorja

  • Sol

  • Sveže mleti črni poper

  • Drobno nasekljan svež peteršilj za serviranje

Priprava:

V veliki ponvi pražite slanino na srednji temperaturi, občasno premešajte, dokler ne postane hrustljava, približno 5–7 minut. S penovko jo prestavite na krožnik, obložen s papirnatimi brisačkami. Maščobo pustite v ponvi.

V isti ponvi na srednji temperaturi pražite čebulo, občasno premešajte, dokler ne postane steklasta, približno 7 minut. Dodajte zelje in rjavi sladkor, posolite in popoprajte. Dušite, občasno premešajte, dokler zelje ne postane mehko, približno 5 minut.

Vrnite slanino v ponev in dobro premešajte. Nadaljujte z dušenjem še približno 1 minuto, dokler se vse skupaj ne segreje.

Potresite s peteršiljem in postrezite.