Dietetičarka Sheri Berger je razkrila dve začimbi, ki ju lahko dodate kavi in tako pospešite metabolizem.
Govorimo namreč o cimetu in kurkumi: to sta dve začimbi, ki ju lahko dodate kavi, da izboljšate metabolizem in polepšate jutranji napitek.
Cimet
Cimet, znan po svojem toplem in sladkem okusu, je vsestranska začimba, ki je našla svojo pot v številnih kavnih skodelicah po vsem svetu. Njegove aromatične in rahlo pikantne note lahko izboljšajo okus vaše jutranje pijače. Poleg njegove kulinarične privlačnosti naj bi bil cimet potencialno povezan s hitrejšim metabolizmom.
“Študije so pokazale, da je cimet koristen za povečanje občutljivosti na inzulin ter izboljšanje krvnega sladkorja in holesterola, ki sta ključnega pomena za hujšanje in splošno zdravje,” dodaja strokovnjakinja.
Kurkuma
Kurkuma s svojim zemeljskim in rahlo poprovim okusom je začimba, ki je postala priljubljena zaradi svojega edinstvenega okusa in možnih koristi za zdravje. Čeprav ni tradicionalna spremljevalka kave, so nekateri posamezniki začeli svoji kavi dodajati kurkumo in tako ustvariti okus.
Kurkuma vsebuje aktivno spojino, imenovano kurkumin, ki je predmet raziskav zaradi njene potencialne vloge pri pospeševanju metabolizma, in Berger dodaja: “Kurkuma vsebuje ključno sestavino, kurkumin, ki je povezana z izboljšanim obsegom pasu in telesno maso.”