Dve županski kandidatki

Župansko kandidaturo na jesenskih lokalnih volitvah sta v slovenski Istri napovedali tudi dve ženski. Maja Prodan Jurič se bo za županski stolček potegovala v Ankaranu, Jadranka Šturm Kocjan pa v Kopru.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Maja Prodan Jurič je neodvisna kandidatka podprta z listo občanov Vsi smo Ankaran. Napoveduje, da bo v primeru izvolitve v občini uveljavila jasne dolžnosti in pravice vseh na volitvah izvoljenih oblikovalcev občinske politike kakor tudi zaposlenih občine. Trdo se bo zavzemala za infrastrukturni razcvet ene izmed finančno bogatejših slovenskih občin. Prepričana je, da lahko občina s tako izrednimi naravnimi in ekonomskimi danostmi svojim občanom zagotovi življenje v prostoru z visoko razvito javno infrastrukturo. Občina Ankaran razpolaga s sredstvi, ki lahko ob pravilni občinski politiki nudijo visoko kvaliteto življenja ranljivim skupinam, starostnikom, mladini, otrokom in nasploh vsem občanom. To je z novo energijo in elanom mogoče storiti veliko hitreje in učinkoviteje od trenutne dinamike izvajanja razvojnih programov občine.

Odločena je, da bo županja, ki je poštena, nepristranska in skrbna prav do vsakega prebivalca ankaranske občine.

Socialni demokrati za županjo Kopra predlagajo Jadranko Šturm Kocjan. Na novinarski konferenci je dejala, da želi ponuditi izkušnje, ki jih je pridobila v 42 letih dela, med drugim kot ravnateljica, poslanka in diplomatka. Ocenila je, da lahko ponudi bolj dinamičen program kot zdajšnji župan.

Med konkretnimi zadevami je omenila komunalno infrastrukturo, predvsem kanalizacijo. Zaveda se, da tega problema ni mogoče v celoti rešiti v štirih letih, a je prepričana, da bi lahko delali hitreje. Opozorila je na pomanjkanje osebnih zdravnikov. Prepričana je, da bi moralo biti javno zdravstvo in šolstvo dostopno vsem, kot je bilo nekoč. Posebej je izpostavila, da bi morali veliko pozornosti nameniti mladim, starejšim in ljudem s posebnimi potrebami. Kot primer je omenila otroka z avtizmom, za katerega v občini niso mogli najti ustrezne šole. Občina bi po njenih besedah morala prisluhniti tudi problemom manjših skupin.

V zvezi z gospodarskim razvojem je opozorila na športni turizem, ki bi po njenih besedah lahko v Kopru zelo prosperiral. Veliko priložnost vidi v krepitvi obmejnega sodelovanja, saj občina meji tako na Italijo kot na Hrvaško. “Ne morem razumeti, da imajo v Miljah plinovod, v Hrvatinih pa ne,” je dejala. Poudarila je, da je italijanska narodna skupnost konstitutiven element občine in bi ji morali zagotoviti dejansko izvajanje zapisanih pravic. Na splošno meni, da “manjšina nikoli ni dovolj zaščitena”. Kot županja bi veliko pozornosti namenila tudi ohranjanju spomenikov, ker je zavezana vrednotam NOB, je dejala.