Jabolka so eno najbolj razširjenih in uživanih sadežev na svetu. S pestro izbiro barv, okusov in tekstur poskrbijo za pravi občutek užitka. Bogata s hranili in prehranskimi vlakninami prispevajo k zdravi prehrani in se pogosto uporabljajo v različnih kulinaričnih kreacijah, od svežih prigrizkov do pit in jabolčnika, piše hrvaški portal gloria.hr.
Dodatna korist jabolk
Redno uživanje jabolk vam lahko pomaga, da se spomnite, kje ste pustili ključe od avtomobila. Ta sadež je namreč lahko izjemno učinkovit, saj vsebuje vitamine in minerale, ki so tesno povezani z ohranjanjem spomina.
Obstajajo zanesljivi dokazi, da lahko redno uživanje jabolk izboljša spomin in zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen. Jabolko je bogato s flavonoidi, ki jih lahko najdemo v drugem sadju in zelenjavi, in so tudi močni antioksidanti, ki lahko ublažijo simptome depresije in anksioznosti, je dejal znanstvenik za prehrano dr. Vincent Candrawinata. Ob tem je omenil ameriško študijo, ki je raziskala 2800 udeležencev, starejših od 50 let, in pokazala, da imajo tisti, ki uživajo živila, manj bogata s flavonoidi, dvakrat do štirikrat večjo verjetnost za razvoj Alzheimerjeve bolezni in z njo povezane demence.
Flavonoidi so fenolne spojine, ki se pojavljajo v sadju, kot so jabolka in hruške, ter v zelenjavi, kot sta ohrovt in špinača. Najdete jih celo v čokoladi in vinu! »Ko se pravilno absorbirajo, so te spojine koristne za naše zdravje«, je dejal.