Enolončnica iz ohrovta: Zdrav obrok za celo družino

Ohrovt je izjemno zdrav in hranljiv zelenjavnik, ki je poln pomembnih hranilnih snovi.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Prvič, ohrovt je odličen vir vitamina K, ki je ključnega pomena za strjevanje krvi in zdravje kosti. Poleg tega vsebuje tudi visok nivo vitamina A v obliki beta karotena, ki prispeva k zdravju oči in kože. Vitamin C, ki ga najdemo v ohrovtu, je močan antioksidant, ki krepi imunski sistem, spodbuja tvorbo kolagena in pripomore k hitrejšemu celjenju ran.

Ohrovt je tudi bogat z vlakninami, ki so ključne za zdravo prebavo. Vlaknine pomagajo pri uravnavanju prebavnega sistema, zmanjšujejo tveganje za zaprtje in podpirajo zdravo črevesno floro. Poleg tega vlaknine pomagajo pri uravnavanju ravni krvnega sladkorja in holesterola, kar pripomore k zmanjšanju tveganja za bolezni srca.

Vse te koristi skupaj naredijo ohrovt odlično živilo za ohranjanje splošnega zdravja in vitalnosti. Zato vam predstavljamo enostavno in okusno kosilo za celotno družino:

Bomo kmalu živeli 150 let? Znanstveniki daljšajo proces staranja

Sestavine:

  • 1 manjši ohrovt

  • 2,5 skodelice krompirja – olupljenega in narezanega na kocke

  • 1 skodelica sesekljane rdeče čebule

  • 6 skodelic piščančje juhe ali vode

  • 125 g klobase

  • 1 čajna žlička mlete rdeče paprike

  • 2 žlici olivnega olja

  • Sol, sveže mleti poper

Način priprave:

  1. Odstranite koren in trde žile z listov ohrovta, jih temeljito operite in narežite na tanke trakove. Odmerite 4 skodelice ohrovta, preostali del (če ostane) pa shranite za drugo jed.
  2. V večji lonec dajte krompir, čebulo in juho ter zavrite. Ko juha zavre, zmanjšajte temperaturo na srednje in kuhajte približno 20 minut ali dokler krompir ne postane mehak. Juho precedite, pri tem pa posebej shranite tako tekočino kot krompir.
  3. Iz krompirja in čebule naredite pire in dodajte 1 skodelico tekočine od kuhanja. Vrnite pire v lonec skupaj z ostalo tekočino in segrejte.
  4. Dodajte ohrovt, klobaso, narezano na kocke, rdečo papriko in olivno olje. Kuhajte še 15 minut ali dokler se ohrovt popolnoma ne skuha.
  5. Začinite s soljo in poprom po okusu.

Dovolj za 4-5 oseb.

enolončnica ohrovt