Francoski siri, pršut iz Parme in solni cvet iz Piranskih solin

Solinarji so zadovoljni z dosedanjim izkupičkom sezone. Pograbili so 1.367 ton soli, približno 300 ton jo je še na odcediščih oz. piacalih.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Direktor Sečoveljskih solin Klavdij Godnič pove, da so letos, po dveh letih, ko ni bilo te vrste soli, pridelali  kar 108 ton Piranske soli z zaščiteno označbo porekla. Taka količina zadošča dvoletnim potrebam trga.

Tudi v letošnjem letu sol izvažajo v kar deset tujih držav, največ v Nemčijo, Avstrijo in Italijo, sledijo še Japonska, Združene države Amerike, Tajvan, Belgija, Hrvaška, Črna gora, Francija in Madžarska. Sol prodajajo izbranim butičnim trgovinam, kjer ponujajo izdelke kot so balzamični kis iz Modene, francoski siri, pršut iz Parme. Okoli 82 odstotkov soli ostane v Sloveniji, predvsem na policah večjih trgovskih verig.

Direktor Kladij Godnič še doda, da v zadnjih letih zaradi omejene količine soli niso odpirali novih tržišč, saj so morali omejiti tudi dobavo stalnim kupcem. Ob tem poudarja, da povpraševanje po soli ves čas narašča, saj se kupci vračajo.

Na vprašanje, kakšna je trenutna cena solnega cveta, Godnič odgovarja, da je za 250 gramov te edinstvene soli potrebno odšteti nekaj manj kot 7 evrov.

Letno prodajo približno 1000 ton jedilne soli, ki jo na roke pograbi 26 redno zaposlenih solinarjev in 15 zunanjih pogodbenih sodelavcev v Strunjanskih in Sečoveljskih solinah.