Fruktoza je enostavni sladkor, ki ga najdemo v večini sadja, pa tudi v nekaterih vrstah zelenjave in medu. Kemična struktura fruktoze je podobna glukozi, vendar se razlikuje v mehanizmu absorpcije v telesu:
- Fruktoza skoraj ne spodbuja sproščanja inzulina
- Fruktozo absorbirajo predvsem jetra
Kljub temu lahko fruktoza, tako kot vsak drug sladkor, vpliva na raven sladkorja v krvi.
Nekateri sadeži, kot so banane, mango, fige in grozdje, vsebujejo več fruktoze, kot na primer borovnice, melone ali maline.
Kako pravilno jesti sadje?
Fruktoza v naravnih izdelkih ne predstavlja velike grožnje zaradi vlaknin, ki jih vsebuje sadje. Ta upočasni absorpcijo hranilnih snovi, vključno s fruktozo, in ne povzroča nenadnih skokov sladkorja v krvi.
Sadje je najbolje jesti ločeno od drugih živil v razmiku 1-2 ur. Nutricionisti ne priporočajo kombiniranja sadja z drugimi živili, saj se hitreje prebavlja, kar lahko sicer povzroči gnitje hrane ali fermentacijo v želodcu.
Sadja tudi ni priporočljivo mešati z mlečnimi izdelki, saj lahko fruktoza moti absorpcijo kalcija.
Najbolj koristno sadje za vaše zdravje*
- Jabolka
Jabolka vsebujejo velike količine pektina, vlaknine, ki jih najdemo predvsem v jabolčnih olupkih. Vlaknine pomagajo pri prebavi in izboljšujejo delovanje črevesja. - Kivi
Dva kivija vsebujeta dnevno vrednost vitamina C. Sadež je bogat tudi z vitaminom K, folno kislino in bakrom. - Avokado
Priljubljen sadež, ki vsebuje veliko hranilnih snovi in skorajda ne vsebuje kalorij. Polovica avokada vsebuje 7 gramov vlaknin, kar že pokriva četrtino dnevne norme. - Grenivka
Še en sadež z nizko vsebnostjo kalorij, ki pomaga ustaviti prekomerno prehranjevanje in je dober za zdravje srca. Sadež vsebuje tudi veliko vitamina C. - Marelice
To majhno sadje vsebuje vitamina A in C ter kalij. Uživanje tega sadeža preprečuje razvoj vnetnih procesov v telesu.
* V primeru resnih zdravstvenih težav se posvetujte z vašim zdravnikom oziroma strokovno osebo.