Fruktoza: prijateljica ali sovražnica?

Sadje je zelo priljubljena hrana, ki zaradi vsebnosti vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov blagodejno vpliva na zdravje. Kakšni pa so učinki fruktoze, naravnega sladkorja v sadju, na naše telo?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Fruktoza je enostavni sladkor, ki ga najdemo v večini sadja, pa tudi v nekaterih vrstah zelenjave in medu. Kemična struktura fruktoze je podobna glukozi, vendar se razlikuje v mehanizmu absorpcije v telesu:

  • Fruktoza skoraj ne spodbuja sproščanja inzulina
  • Fruktozo absorbirajo predvsem jetra

Kljub temu lahko fruktoza, tako kot vsak drug sladkor, vpliva na raven sladkorja v krvi.

Nekateri sadeži, kot so banane, mango, fige in grozdje, vsebujejo več fruktoze, kot na primer borovnice, melone ali maline.

Kako pravilno jesti sadje?

Fruktoza v naravnih izdelkih ne predstavlja velike grožnje zaradi vlaknin, ki jih vsebuje sadje. Ta upočasni absorpcijo hranilnih snovi, vključno s fruktozo, in ne povzroča nenadnih skokov sladkorja v krvi.

Sadje je najbolje jesti ločeno od drugih živil v razmiku 1-2 ur. Nutricionisti ne priporočajo kombiniranja sadja z drugimi živili, saj se hitreje prebavlja, kar lahko sicer povzroči gnitje hrane ali fermentacijo v želodcu.

Sadja tudi ni priporočljivo mešati z mlečnimi izdelki, saj lahko fruktoza moti absorpcijo kalcija.

apples 2023401 1280

Najbolj koristno sadje za vaše zdravje*

  1. Jabolka
    Jabolka vsebujejo velike količine pektina, vlaknine, ki jih najdemo predvsem v jabolčnih olupkih. Vlaknine pomagajo pri prebavi in izboljšujejo delovanje črevesja.
  2. Kivi
    Dva kivija vsebujeta dnevno vrednost vitamina C. Sadež je bogat tudi z vitaminom K, folno kislino in bakrom.
  3. Avokado
    Priljubljen sadež, ki vsebuje veliko hranilnih snovi in skorajda ne vsebuje kalorij. Polovica avokada vsebuje 7 gramov vlaknin, kar že pokriva četrtino dnevne norme.
  4. Grenivka
    Še en sadež z nizko vsebnostjo kalorij, ki pomaga ustaviti prekomerno prehranjevanje in je dober za zdravje srca. Sadež vsebuje tudi veliko vitamina C.
  5. Marelice
    To majhno sadje vsebuje vitamina A in C ter kalij. Uživanje tega sadeža preprečuje razvoj vnetnih procesov v telesu.

* V primeru resnih zdravstvenih težav se posvetujte z vašim zdravnikom oziroma strokovno osebo.

Seznam močnih živil in napitkov za hitro zmanjšanje vnetij