Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg škampov, dve pesti grobe morske soli, 5 žlic oljčnega olja, 20 strokov česna, 5 žlic naribanega suhega kruha ali drobtin, sveži majaron, približno 4 dl škampove juhe, košček masla, pol limone, dve žlici naribanega trdega sira.
Priprava: Škampom odtrgamo repke, ostalo skuhamo. Repkom s prsti ali s škarjami ob strani odstranimo ostre konice, da lažje izvlečemo meso. Operemo v dveh mrzlih, osoljenih vodah,odcedimo in narežemo na majhne koščke. V hladno kozico damo na grobo narezan česen, olje in škampe in vse skupaj na hitro pocvremo. Dodamo nariban kruh, majaron in zalijemo z vročo vodo od ostankov škampov, ki smo jih skuhali. Kuhamo še približno 15 minut. Na koncu dodamo maslo, limonin sok in kuhane fuže. Jed potresemo s sirom.
Zgodovina: Nekoč niso poznali drobtin. Za zgostitev so uporabili le »riban kruh« – posušen kruh, ki so ga naribali vedno sproti.
Iz knjige Tipične istrske jedi z recepti, Emilija Pavlič