Google načrtuje brisanje neaktivnih računov

Google nadaljuje s svojim načrtom za brisanje računov, ki so bili neaktivni vsaj dve leti.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Računi ne bodo izbrisani do 1. decembra, vendar bo Google začel pošiljati opozorila uporabnikom, ki so neaktivni. Podjetje bo poslalo več opozorilnih obvestil na določene račune Google in na rezervne elektronske naslove, če so jih uporabniki zagotovili. Uporabniki bodo imeli časa osem mesecev, preden jih bo Google izbrisal, poroča CNN.

 

Družba je novo politiko poslovanja objavila že maja letos in dejala, da je namenjena preprečevanju varnostnih tveganj. Notranje ugotovitve kažejo, da se starejši računi bolj zanašajo na reciklirana gesla in manj verjetno uporabljajo posodobljene varnostne ukrepe, kot je preverjanje v dveh korakih, zaradi česar so veliko bolj ranljivi za težave, kot so lažno predstavljanje, vdiranje in vsiljena pošta.

 

Prvi računi, ki jih je treba izbrisati, so tisti, ki so bili ustvarjeni in jih uporabniki nikoli niso ponovno obiskali, je že maja sporočil Google.

 

Ob posodobitvi pravilnika v poendeljek so dejali: »Želimo zaščititi vaše zasebne podatke in preprečiti kakršen koli nepooblaščen dostop do vašega računa, tudi če ne uporabljate več naših storitev«.

 

Obstaja nekaj izjem od pravilnika: računi s kanali YouTube, preostala stanja na darilnih karticah, računi, ki so bili uporabljeni za nakup digitalnega predmeta, kot je knjiga ali film, in tisti, ki so objavili aplikacije, ki so aktivne na platformi, kot je v trgovini Google Play, so v ponedeljek sporočili iz podjetja.

 

Odločitev o brisanju računov je korak dlje od prejšnje politike Googla. Leta 2020 je Google dejal, da bo uporabnikom izbrisana njihova vsebina iz storitev, ki so jih prenehali uporabljati, vendar računi sami ne bodo izbrisani.

 

Če želite shraniti svoj račun, se morate vsaj enkrat na dve leti prijaviti v svoj Google račun ali katero koli Googlovo storitev in med drugimi dejavnostmi morda prebrati e-pošto, pogledati videoposnetek ali izvesti eno iskanje.