Italijansko mesto je utišalo zgodovinski zvon, da bi razveselilo turiste. Domačini pravijo, da brez tega ne morejo spati

Zgodovinski italijanski zvonik je bil pred kratkim ponoči utišan kot odgovor na proteste lastnikov B&B, katerih gostje so se pritoževali nad hrupom, nekateri domačini pa se zdaj pritožujejo, da ne morejo spati brez zvoka zvoncev.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V stolpu z uro na glavnem trgu toskanskega mesta Pienza že približno 560 let zvoni zvon. Manolo Garosi, župan mesta Pienza, je za CNN povedal, da je zvon zdaj tih od polnoči do 7. ure zjutraj, da je v skladu s pravilom o hrupu iz leta 2017, ki zahteva tišino v teh urah.

 

»Imel sem pritožbe prebivalcev in lastnikov B&B, ki so tudi prebivalci,« je dodal. »Pritožbe so se začele po tem, ko smo pred 18 meseci digitalizirali zvok zvonjenja in ure

 

Vendar pa je nekaj od 2.100 prebivalcev mesta za državno televizijo RAI povedalo, da jim nenavadna nočna tišina ne da spati.

 

»Tu smo rojeni. V popolni tišini je bilo to znamenje življenja,« je za RAI povedal en domačin.

 

Pienza je s svojimi starodavnimi stavbami, ozkimi tlakovanimi ulicami in lego na vrhu hriba s pogledom na valovito toskansko pokrajino že dolgo magnet za turiste.

 

Zgodovinsko središče mesta, ki je zdaj pod zaščito Unesca, je v poznem 15. stoletju preoblikoval papež Pij II. po načelih renesančnega »idealnega mesta«. Kot prvo mesto, ki so ga oblikovali ti renesančni ideali urbanega oblikovanja, ima Pienza, ki jo je Pij preimenoval sebi v čast, pomembno mesto v italijanskem in svetovnem urbanem razvoju.