Gorski reševalci rešili trinajst planincev

Včeraj je potekala sedemurna reševalna akcija sedmih planincev, ki jih je dopoldne pod Malo Mojstrovko presenetil plaz. Pravzaprav ni šlo za plaz, temveč za tako imenovano opast. Reševalci so v ljubljanski UKC pripeljali tri osebe, v njihovi oskrbi ostaja le še težje poškodovani, ki je na oddelku za intenzivno terapijo, njegovo stanje je stabilno, poroča MMC.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Dva poškodovanca sta bila pripeljana v Splošno bolnišnico Jesenice, oba s težjimi poškodbami.

,,Šlo je za odprti zlom zgornje okončine in zlom spodnje okončine,” so navedli za MMC. Oba sta bila ustrezno oskrbljena in bosta danes ali v torek odpuščena v domačo oskrbo, so pojasnili.

Grebensko prečenje Mojstrovk je organiziralo športno društvo iz Škofje Loke, kjer pa zadeve ne komentirajo.

Skupina sedmih oseb je na 2332 metrov visoko Malo Mojstrovko odšla po Župančičevi grapi. Po informacijah N1 so bili na tečaju varne hoje v gorah, ki ga je organiziralo športno društvo Jeti. Vodil naj bi jih vodnik, ki je gorski reševalec, ne pa tudi član združenja gorskih vodnikov.

V reševalni akciji je sodelovalo več kot 50 reševalcev gorskih reševalnih služb Bovec, Kranjska Gora, Rateče in Mojstrana ter vojaški in policijski helikopter s predstavniki združene ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči Gorske reševalne zveze Slovenije in Letalske policijske enote.

mojstr

Helikopter je danes v dolino nepoškodovane pripeljal tudi štiri tuje planince, ki so obtičali v bivaku pod Skuto.

Kot je pojasnila Katarina Janjič iz Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS), so bili Francozi, sicer študentje na izmenjavi v Sloveniji, v gorah brez ustrezne opreme, zato niso mogli sestopiti, kar se po njenih besedah pri tujcih pogosto dogaja.

Gorski reševalci Gorske reševalne službe Mojstrana pa so v nedeljo po 12. uri prav tako uspešno pomagali češkima državljanoma, ki sta zašla na Konjskem v občini Gorje.

Bila sta ujeta v megli, reševanje pa je potekalo v težkih vremenskih razmerah. Našli so ju nepoškodovana in ju pospremili v dolino.

Gorski reševalec Gregor Kofler, ki je sodeloval v akciji, je na družbenem omrežju Facebook zapisal: ,,Gorski reševalec je izšolan za poklic prostovoljnega reševalca in ne vodnika. Skrajni čas je, da si GRZS pogleda v oči in začne postopke profesionalizacije gorskega reševanja v Sloveniji.”