Zakaj se bo Gostilna Oštarija spremenila v rockovski lokal?
V ozkem centru Portoroža je na razdalji 400 metrov najmanj 12 podobnih lokalov z več ali manj enako ponudbo hrane, ki predstavljajo čez 90 odstotkov kapacitet gastronomske ponudbe kraja (preostanek (manj kot 10 odstotkov) predstavlja nekaj lokalov z visoko kulinarično ponudbo in nekaj kioskov ali podobnih prostorov s hitro prehrano. Glede na to, da se v zimskem obdobju povpraševanje po restavracijski ponudbi hrane enormno zmanjša (trend se je pričel s kovidom, a se žal v zadnjem času še poglablja (v primerjavi z lansko sezono smo pri skoraj enakem številu postreženih gostov imeli skoraj 20% manjši izkupiček))) smo prišli do zaključka, da moramo nekaj spremeniti. To je rezultat te odločitve. Moram pripomniti, da to ne bo samo rock lokal – to bo lokal z rock’n’roll glasbo, ki zajema neprimerno večjo paleto glasbenih zvrsti – ena od njih je tudi rock.
Bo ta lokal nasledil nekdanjo Kanelo?
Ne, čeprav je škoda, da je tak – lahko rečemo kultni lokal, ki je deloval skoraj četrt stoletja, zaprl svoja vrata.
Zakaj potreba po takšnem lokalu?
V Portorožu se žal na nivoju prireditev, ki niso organizirane v Avditoriju – le te so bolj formalne brez spremljajoče vsebine (v lokalu je lahko vzdušje bolj sproščeno), premalo dogaja, oziroma je ostala ponudba preveč nezanimiva, da bi ljudi pritegnila k obisku le-teh. Poleg glasbenih prireditev nameravamo v bližnji bodočnosti v enem od prostorov lokala urediti razstavni prostor – galerijo za organizacijo manjših razstav lokalnih umetnikov. Tudi na tak način želimo prispevati k boljši ponudbi kraja.
Boste organizirali tudi koncerte?
Bodo koncerti, bodo tematski večeri z DJ-i, kakor tudi standup nastopi, monokomedije, ipd
ALi lahko že napoveste kakšne koncerte?
Na otvoritvi v petek 27.10.2023 bo nastopila skupina iz Trsta Pussy vagons, v soboto bo glasbo vrtel DJ Lovro, v torek 31.10.2023 pa bo nastopila domača skupina perspektivnih mladih glasbenikov Liquid gasoline. V popoldanskih urah istega dne nas bo obiskala čarovnica in pripovedovala čarovniške zgodbe mlajšemu občinstvu. Tudi v decembru imamo že dogovorjene termine dogodkov, a te bomo razkrili kasneje.
Kdo sodeluje pri organizaciji tega lokala?
Poleg podjetja Oštarija doo (Samo Markezič), ki je najemnik lokala, sodeluje pri promociji in pomaga pri urejanju lokala Slavko Franca s svojo zbirko predmetov, slik, fotografij in drugih predmetov, ki jih je zbral do sedaj. Poleg njega nam z veseljem ponujajo pomoč domačini, ki jim je všeč ideja in se veselijo novosti v Portorožu.
Bo tam tudi hrana?
V zimskem času bo ponudba hrane omejena na prigrizke, narezke in podobno. Med tednom bomo imeli vsak dan do 15:00 eno vrsto tople jedi na žlico. Obsežnejša ponudba hrane se vrača v aprilu, ko bo v delu lokala (lokal je dovolj velik) zaživel bistro Oštarija, ki bo nadaljeval s ponudbo kvalitetne hrane še naprej, a vsaj kakor sedaj kaže bo sezonskega značaja.
Zasledili smo informacijo, da bo tam tudi muzej rock’n’rolla?
Lokal bo ostal gostinski, kot je bil do sedaj, bo pa v njem kot dekoracija vedno razstavljenih ogromno originalnih predmetov, ki so bili del zgodovine glasbe in takšne in drugačne kulture, tako da bi lahko rekli, da bo tudi malo »muzejski«.
Se že ve, kakšen je odziv domačinov?
Prav zaradi pozitivnega odziva na objavo o nameravanem odprtju rock’n’roll cirkusa (tako je ime projekta), ne samo lokalnih članov družbenih omrežij, smo se še lažje odločili za ta korak.
Sodelujejo tudi kakšni mlajši?
Pri sami izvedbi še ne sodelujejo, je pa naš cilj občasno ponuditi prostor tudi mladim glasbenikom, ki izvajajo glasbo iz repertoarja rock n roll-a, da bi se predstavili širši publiki. Skozi delovanje bomo skušali pritegniti k sodelovanju tudi mlajše.
Bo tak lokal lahko konkuriral restavracijam in house klubom?
Prav zaradi prezasičenosti enake ponudbe v kraju smo se odločili za spremembo, ki bo dodala nekaj česar trenutno ni v obstoječi ponudbi kraja in jo s tem obogatila. Mi ne bomo konkurenca njim in oni ne nam.
Boste, če koncerti ne bodo profitabilni, lokal spremenili nazaj v gostišče?
Tako kot je že zgoraj omenjeno, bo lokal ostal gostinski z dodano glasbeno vsebino, le zimska ponudba bo omejena na manjšo izbiro jedi, medtem ko bo letna ponudba hrane bolj podobna hrani, ki smo jo ponujali do sedaj.