Goveja juha z zdrobovimi žličniki

Še en recept za dni, ko smo malo več doma in imamo čas za večurno kuhanje, ki pa ne zahteva naše stalne prisotnosti v kuhinji.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pakete mesa in kosti za govejo juho imam večinoma pripravljene že v zmrzovalniku, seveda pa jih lahko sproti kupimo tudi pri mesarju. Potrebujemo še nekaj zelenjave, ki jo lahko dobimo pri branjevcu na tržnici, v trgovinah pa so večinoma prav tako na voljo že pripravljeni paketi jušne zelenjave. Kaj izbrati je odvisno od okusa, gotovo pa ne sme manjkati korenje, gomolj zelene, peteršilj.

Menda je najbolje, da mesa, če ga vzamemo iz zmrzovalnika, predhodno niti ne odtajamo, ampak še zamrznjenega damo v mrzlo vodo v loncu in na štedilnik. Tako sicer traja dlje, da bo juha zavrela, ampak se pri tem iz mesa sprostijo vse potrebne sestavine in okusi za dobro govejo juho. Počakamo, da voda zavre in zmanjšamo na temperaturo, da se po stari modrosti prepiramo, ali juha sploh vre ali ne. Nekajkrat s penovko z juhe odstranimo peno.

Po kakih dveh urah kuhanja dodamo zelenjavo. Tast denimo popraži na pol narezano čebulo in tako doda v juho, pri prijateljih pa ne sme manjkati cvetača. Slednja juhi sicer da izrazito zelenjavni okus, za tisto bolj pristno govejo juho pa lahko ostanemo le pri korenčku in zeleni. Ne smemo pozabiti na sol.

Vse skupaj kuhamo še kašno uro. Na koncu naredimo še zakuho, ki bo v tem primeru za tiste, ki se jih boste lotili prvič, nekoliko bolj zakomplicirana. Osnovni recept za zdrobove žličnike vsebuje večje jajce, 30 gramov masla in 60 gramov (pšeničnega) zdroba. Maslo stopimo in počakamo, da se ohladi ter ga prilijemo razžvrkljanemu jajcu in ščepcu soli. Mešanici ob mešanju dodajamo zdrob. Zavremo vodo in vanjo pomočimo žlici, s katerima nato oblikujemo žličnike, ki jih v vodi, ki ne sme premočno vreti, kuhamo deset minut. Da postanejo bolj puhasti pa jih lahko v pokriti posodi pustimo še nekaj časa stati.