Gratinirane kapesante

Danes pišemo o jedi, ki je primerna tako za posebne priložnosti, pa tudi kot predjed k vikend kosilu.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Za dve osebi potrebujemo šest kapesant, žlico masla, belo vino, tri žlice drobtin, prav toliko naribanega parmezana, dva stroka česna, peteršilj, oljčno olje, sol, poper in limono.

Jakobove pokrovače – kapesante so dobile ime po svetem Jakobu, ko so verniki v srednjem veku romali v mesto Compostela in iz njene lupine pili vodo. Školjka je še danes prepoznavno znamenje romarjev.

Meso kapesant nežno ločimo od školjke, speremo pod vodo in položimo na servieto, da se posuši.

Školjke premažemo z maslom. Meso školjk solimo, popopramo, ga položimo nazaj v lupino in potresemo z drobtinami ter pokapljamo z vinom. Dodamo še nariban parmezan.

Nasekljamo česen in peteršilj ter jima dodamo oljčno olje, z omako pa pokapljamo po školjkah.

Pečico segrejemo na 200 stopinj, kapesante zložimo na pekač in jih pečemo 10 minut.

Ko so školjke servirane na krožniku, jim dodamo še nekaj kapljic limone.