Hiša ali stanovanje?

 Kako se odločiti? Včasih je odločitev zelo preprosta, saj so hiše povečini dražje, kupci pa si jih ne morejo privoščiti tudi, če bi si jih želeli. Prvo vprašanje, na katerega si morate odgovoriti je, kaj si lahko privoščim. Ko si boste odgovorili na to vprašanje, bo odločitev lažja. Tudi če si nakup lahko privoščite, morate upoštevati tudi njeno vdrževanje, saj bo začela propadati, če vanjo ne boste vlagali.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Potrebno se je vprašati tudi, koliko časa ste pripravljeni vložiti v  hišo, predvsem drobna dela, ki jih v hiši nikoli ne zmanjka, in delo na vrtu. Pri odgovorih je nujno, da ste stvarni in sledite svojemu življenjskemu slogu. Če za vdrževanje objekta nimate časa, je bivanje v stanovanju enostavnejše, saj za vzdrževanje objekta (za ogrevanje, čiščenje skupnih prostorov, razdeljevanje stroškov, sklepanje zavarovanj, košnje zelenic, pozimi čiščenje snega in preostalega) skrbi upravnik.

Še pomembnejše je, da na lokaciji, kjer je nepremičnina, resnično želite živeti in če o čemerkoli dvomite, si  priznajte. Tudi če je nepremičnina še tako sanjska in ni na željeni lokaciji, vam ne bo prinesla pravega zadovoljstva in sreče.

Nenazadje je pomembna tudi vaša starost. Mlajšim, ki so bolj dinamični in aktivni, vsakdanja vožnja z avtomobilom ne predstavlja težav, prav tako lahko sami opravijo marsikatero delo pri hiši. Starejši kot smo, težje bomo opravili hišna opravila, opravilna sposobnost pa vpliva tudi na vožnjo z avtomobilom.

Obstajajo tako prednosti kot slabosti življenja v stanovanju in hiši. Prednosti so predvsem, da je manj hišnih opravil, imamo upravnika, porazdelitev večjih investicij (streha, fasada …), boljše lokacije blizu mestnih središč (blizu javnega prevoza, trgovin, bank …). Prednost hiše pa je predvsem njena velikost ter možnost ureditve vrta in okolice.

Pri odločitvi nikar ne hitite, saj je nakup ponavadi samo enkrat v življenju. Odgovorite si na vsa zastavljena vprašanja in se odločite po tehtnem razmisleku.

Za morebitna dodatna vprašanja ali pojasnila nas  prosim poiščite.

Branko Lončar, Obala nepremičnine d.o.o