Številni se prepirajo glede tega, iz kje izvira ajvara, vendar ga še nihče ni uspel dokončno potrditi. Ajvar je prisoten že dolgo časa in se domneva, da ima turške korenine. Na Balkan je prišel med turškimi osvajalnimi pohodi.
V 100 g ajvara je povprečno okoli 100 kcal, odvisno od sestavin. Obstaja veliko receptov za ajvar, vsak region pa se drži svoje tradicije. Noben recept ni napačen, najprej je odvisen od osebnega okusa.
Koliko se kuha ajvar?
Povprečno je za kuhanje ajvara potrebnih okoli osem ur aktivnega dela. Čas gre hitro za peko in kuhanje zelenjave, katere je v velikih količinah. Za pripravo ajvara je ključno potrpljenje, saj je potrebno dolgo mešanje in počasno kuhanje več ur.
Domači ajvar brez dodanih konzervansov se lahko začne kvariti po mesecu ali dveh. Če želite, da ostane svež in užiten dlje časa, lahko:
– sterilizirate kozarce, v katere boste shranili ajvar
– pretresemo napolnjene kozarce, da izide odvečni zrak
– po polnjenju kozarce vrnete v pečico pri 60 °C za pasterizacijo.
Hitri ajvar – recept
Ko gre za kuhan ajvar, recept zahteva dolgotrajno obdelavo. Če želite uživati v tej domači zimnici, vendar nimate preveč časa za kuhanje ajvara, preizkusite hiter recept za ajvar.
To je recept za približno pet kilogramov domačega ajvara. Če imate radi pekoč ajvar, lahko dodate pekoče paprike ali feferone, za blažjo različico pa jih izpustite.
Sestavine:
– 5 kg rdeče rog paprike
– 2,5 kg jajčevcev
– 2 stroka česna
– 5 l vode
– 200 ml kisa
– 800 ml rastlinskega olja
– 1 jedilna žlica soli
– nekaj pekočih feferonov po želji
Priprava:
Paprika očistite semen in pecljev, jajčevce olupite in narežite na četrtine. Česen olupite in očistite.
V velikem loncu segrejte pet litrov vode z kisom in jedilno žlico soli. Ko voda zavre, dodajte kuhati papriko 5 – 10 minut, dokler ne omehča.
Ko kuhane paprike odstranite iz vode, v isto vodo dodajte kuhati prerezane jajčevce, dokler ne omehčajo.
Jajčevce, papriko, česen in feferone zmeljite v mlinčku za meso z najmanjšimi rešetkami.
V globokem loncu segrejte 800 ml olja in dodajte praženje mešanice česna, paprike, jajčevcev in feferonov.
Mešanico pražite približno pol ure ob mešanju.
Nato zmanjšajte ogenj in ajvar kuhajte približno dve uri. Ajvar je pripravljen, ko dosežete želeno gostoto.
Kuhan ajvar shranite v steriliziranih steklenih kozarcih in ga pustite čez noč, da se ohladi. Kozarce lahko sterilizirate tako, da jih pustite v pečici segreti na 80 °C približno 10 minut.