Polnjene paprike

Polnjene paprike so jed, ki bo navdušila prav vsakega gosta.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Poletje zagotovo še ni reklo zadnje, če gre verjeti meteorologom, pa je pred nami tudi nadpovprečno topla jesen. Sicer si pa moramo priznati, da nam po dolgem, vročem, sušnem poletju ta osvežitev kar paše. Nižje temperature vplivajo tudi na izbiro hrane. V hladnejših dneh si večkrat pripravimo kalorično bolj bogato hrano, ki nas napolni z energijo. Danes bom z vami delila recept za jed, ki jo obožujemo skoraj vsi in je primerna za vse letne čase, najboljša pa je poleti, ko jo pripravimo s šalšo iz sveže nabranih pomidorčkov oz. paradižnikov.

Sestavine za 4 osebe:

– 10 manjših rumenih paprik

Nadev:

– 80 gramov riža

– 800 gramov mešanega mletega mesa

– čebula in česen

– šop peteršilja

– timijan

– majaron

– olivno olje

– sol in poper

Omaka:

– olivno olje

– česen

– 500 gramov šalše

Priloga:

– šest večjih krompirjev

– maslo

– sladka smetana

Postopek:

Najprej si pripravimo paprike. Jih operemo, odrežemo zgornji del in odstranimo semena. Paziti moramo, da nam paprika pri čiščenju ne poči, saj jo bomo kasneje težko napolnili. Nasekljamo česen in čebulo, ki ju popražimo na ponvi, kamor smo prej nalili malo olivnega olja. Ko česen in čebula zlato porumenita, dodamo mleto mešano meso, ki ga po okusu začinimo s timijanom, majaronom, peteršiljem, soljo in poprom. Popraženemu mesu dodamo surov riž in še nekaj trenutkov pustimo na zmernem ognju. Z maso skoraj do vrha napolnimo paprike. V večji lonec damo žlico olivnega olja in štiri stroke česna. Ko »zadiši«, ga vzamemo iz lonca in vanj vlijemo šalšo, ki jo s soljo in poprom začinimo po okusu. V šalšo potopimo napolnjene paprike, pri tem moramo biti pozorni, da jih zložimo pokončno in tako, da se nam med kuhanjem ne bodo prevrnile. Šalše mora bit toliko, da skoraj prekrije paprike. Počakamo, da zavre, nato pa kuhamo toliko časa, dokler riž ni popolnoma narejen in paprike zmehčane (prbl. pol ure). Medtem ko se paprike kuhajo, olupimo krompir, ki ga damo kuhati v slano vodo. Ko je mehek, vodo odlijemo, dodamo košček masla, malo sladke smetane in zmiksamo s paličnim mešalnikom.

Polnjene paprike so jed, ki bo navdušila prav vsakega gosta. Ideja: če poznate mamico, ki je ravnokar rodila, ji lahko pripravite polnjene paprike, jih zamrznete in podarite kot darilo. Verjemite mi, da vam bo neskončno hvaležna.