Hobotnica v solati

Idealen recept za poletje.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Komaj smo dobro zakorakali v poletje in to nam je že postreglo z letošnjim prvim pravim vročinskim valom. Temperature so tako visoke, da se spotimo že takoj ob sedmih zjutraj, ko stopimo izpod hladnega tuša. V takih pogojih si želimo, da bi lahko ves dan ostali doma, na kavču, s prižgano klimo, zaprtimi ″škurami″ in litrom osvežilne pijače. Ker pa naše telo rabi tudi energijo, si moramo znati pripraviti lahke hranilne obroke, ki bodo pokrili naše potrebe po vitaminih in mineralih ter nas ravno prav osvežili. Ker je poletje čas dopustov, ki ga mnogi preživimo na, v in ob morju, bom danes z vami delila preprost morski recept – hobotnico v solati. Pomislila sem tudi na to, da se v vročini nočemo preveč časa zadrževati pred vročimi štedilniki in pečicami, zato je ta recept res idealen.

Sestavine za 4 osebe:

– 600 gramov očiščene hobotnice,

– pol čebule,

– vejica svežega rožmarina,

– lovorjev list,

– limonina lupina,

– črn poper v zrnju,

– belo vino,

– 350 gramov mladega krompirja,

– češnjev paradižnik,

– črne olive.

Postopek:

Hobotnico položimo v lonec in ji dodamo pol čebule, vejico svežega rožmarina, lovorjev list, limonino lupino in nekaj zrn črnega popra. Zalijemo z nekaj belega vina in damo kuhati. Hobotnica bo spustila tekočino, v kateri jo kuhamo toliko časa, dokler ne postane mehka (poskusimo tako, da vanjo zapičimo vilico). Sicer pa se jo kuha med 45 in 60 minut. Medtem olupimo, narežemo in damo v drugi lonec za prbl. 20 minut kuhati še mlad krompir. Ko je hobotnica kuhana, jo ohladimo in narežemo na kolobarje. Razporedimo jo na krožnik in enako naredimo s krompirjem. Dodamo narezane češnjeve paradižnike in črne olive. Namig: k hobotnici lahko dodate tudi drugo sezonsko zelenjavo. Solato začinite po lastnem okusu (sol, poper, olje, peteršilj, limonin sok …).

Če ste se letos odločili, da boste med poletjem ostali kar doma, ne skrbite. S hobotnico v solati si lahko dopust pričarate kar na vašem krožniku.