Hrana, ki jo segrejete v mikrovalovni pečici, je varna za zaužitje, uporaba tega gospodinjskega pripomočka pa vam v mnogih situacijah prihrani čas pri pripravi obroka. Vendar ga ni treba vedno uporabljati. To so izdelki, ki jih ne bi smeli postaviti v mikrovalovno pečico:
Zamrznjeno meso
Mikrovalovna pečica je lahko odlično orodje za odmrzovanje mesa, ki ste ga pozabili vzeti iz zamrzovalnika nekaj ur pred kuhanjem. Vendar, če odmrznjeno meso ne uporabite takoj in ga termično obdelate, se po odkritju ameriškega ministrstva za kmetijstvo v toplejših delih mesa kmalu začnejo razmnoževati bakterije, kar povzroči pokvarjenost mesa.
Sveža jajca v lupini
Če se odločite, da boste jajca spekli ali pogreli po tem, ko ste prebili jajčno membrano, je v redu. Vendar ne poskušajte skuhati jajca v mikrovalovni pečici, saj bi izpostavljenost visoki temperaturi lahko povzročila nabiranje pare pod lupino jajca in njegovo razpokanje. Jajca raje skuhajte na tradicionalen način in tako zmanjšajte nered, ki ga boste morali po kuhanju očistiti.
Sadje z veliko vode
Iz istega razloga ni priporočljivo v mikrovalovni pečici segrevati sadja z visoko vsebnostjo vode, saj bi plod lahko eksplodiral in vam s tem povzročil dodatne težave. Če želite segreti sadje, kot so hruške, breskve ali slive, brez škodljivih posledic, ga je najbolje narezati, preden ga postavite v mikrovalovno pečico. Vsebnost vode bo ostala enaka, vendar se bo pritisk pod lupino ploda zmanjšal.
Hrana, prekrita s folijo iz aluminija
Aluminijasta folija v mikrovalovni pečici lahko zaiskri in povzroči požar. Pri segrevanju ostankov hrane vedno odstranite aluminijasto folijo s posode.
Kokice v rjavi papirnati vrečki
Morda ste se odločili izogibati se industrijskim pakiranjem kokic za mikrovalovno pečico zaradi slugega ugleda in vpliva na zdravje, vendar jih ne nadomeščajte s papirnatimi vrečkami iz domače delavnice. Katerikoli tip lepila ali črnilo iz vrečke bo izpustil škodljive hlape in tako ogrozil užitnost živila. Prav tako obstaja možnost, da se papir vname.