Hrvaški državljani izpuščeni iz pripora

Osem hrvaških državljanov, ki jim v Zambiji sodijo zaradi suma trgovine z otroki, je po 46 dneh danes zapustilo pripor. Sodišče jim je uredilo posebne prepustnice za gibanje, ne smejo pa zapustiti države. Svojo nedolžnost bodo dokazovali na prostosti, potem ko so plačali varščino, predali svoje potne liste oblastem in si na lastne stroške uredili začasno bivališče. 

Deli novico s tvojimi prijatelji

“Po 46 dneh zapora so danes odšli v zasebne nastanitve, ki jim jih je priskrbel njihov odvetnik. Svoje potne liste so morali pustiti na sodišču, dobili so posebne osebne izkaznice, ki veljajo le v mestu Ndola in ne v preostali Zambiji, ne smejo zapustiti mesta,” je iz Zambije poročala novinarka oddaje Preverjeno Danka Derifaj za Dnevnik Nove TV.

Pari se morajo redno javljati policiji in se morajo zglasiti na naslednji obravnavi, ki bo 6. februarja, ko bo tožilstvo zaslišalo priče.

Izpustitev Hrvatov iz pripora je potrdil tudi minister za zunanje in evropske zadeve Gordan Grlić Radman.

Vse stroške, ki jih bodo imeli med bivanjem tukaj v naslednjih treh mesecih, za kar so dobili vizum, nosijo sami. Če se postopek podaljša za več kot tri mesece, bodo znova plačali rezidenčno takso.” 

Dario Klasić s hrvaškega veleposlaništva v Pretorii je povedal, da je otroke, odvzete aretiranim, policija nastanila v poseben objekt, kjer jih obravnavajo kot žrtve.