Intervju: Branko Simonovič

Deli novico s tvojimi prijatelji

Končal je srednjo poklicno in kovinarsko šolo  v Kopru, zaposlil se je v Tomosu,  kjer je začel v proizvodnji in končal pri raziskavi trga. Leta 1982 je šel na Obalno-kraško turistično poslovno skupnost Portotrož. Od 1993 do 2013 leta pa je bil direktor hotela Delfin v Izoli. To je obdobje, na katerega je najbolj ponosen.

 

Vaš večji greh naj bi bil, da vam je sedanja vlada podarila nov gradbeni zakon, s katerim boste lahko legalizirali sedaj še črno gradnjo, hiško (objekt), ki ste jo z dovoljenji zgradili kot gospodarski objekt.

Potrebno je povedati, da sem najprej plačal prispevek za spremembo namembnosti iz kmetijskega v stavbno zemljišče. Šele na podlagi tega sem pridobil dovoljenje za gradnjo (Upravno dovoljenje) in sem objekt leta 1997 tudi zgradil.

Vljudno pa vas prosim za razumevanje, saj tečejo ustrezni sodni postopki in bi vsak moj komentar lahko povzročil nerazumevanje dejanskega stanja in tudi vseh okoliščin v zvezi z mojo gradnjo. Postopke pridobitve dovoljenj vodim v skladu z veljavnimi predpisi in prepričan sem, da bom uspel dokazati pravilnost mojega ravnanja.

 

Ali ste sodelovali pri izboru odvetniške pisarne, ki je pisala nov zakon?

Nikakor ne.

 

Ali bo Desus kot stranka obstal?

Težko. Mogoče sem eden izmed redkih poslancev, ki se pogovarjam z vsemi.  Še posebej, če me kdo povabi. Z Igorjem Zorčičem, sedanjim predsednikom državnega zbora, sva se večkrat pogovarjala. Mislim, da bi se uspeli rehabilitirati, če bi on prevzel Desus. Od leta 2020 do letošnjega junija smo zamenjali sedem predsednikov stranke. Ukvarjali smo se samo sami s seboj.  S programom stranke, organi na terenu in s člani  se ni ukvarjal nihče. Potrebno pa je povedati, da je epidemija prepovedovala druženja, srečanja,…  O sedanjem stanju mnogo pove tudi to, da se od izvolitve gospoda Jasniča za predsednika ukvarjamo samo s seboj. S programi za volitve, konsolidacijo stranke in kadrih se očitno ne ukvarja nihče. Mislim, da so se Desusovi problemi začeli po letu 2014, ko smo imeli deset poslancev. Takrat so se v stranko začeli vključevati ljudje, ki jih ni zanimal program, ampak oblast.

 

Poslanci ste verjetno v sporu s stranko, saj glasujete v nasprotju z njenimi uradnimi stališči.

Vodilo v tem kriznem obdobju je bilo, da sledimo sklepom sveta stranke. Sklepi Sveta stranke – najvišji organ med kongresoma stranke, so jasni.  Desus je zmerna opozicija, DeSUS  ni v zavezništvu s KUL-om in svet stranke nam priporoča, naj se zavzemamo za uresničevanje strankarskega programa. In tako tudi delamo. Septembra smo poslanci zahtevali, naj nam stranka pove, kako naj delujemo pri posameznih ključnih točkah programa (zakon o demografskem skladu, zakon o dolgotrajni oskrbi, zakon o vlaganju sredstev v javno zdravstvo, zakon o izrednem usklajevanju pokojnin). Razen zakona o Demografskem skladu, s katerim se nič ne dogaja, je bil na Svetu stranke dvanajstega oktobra 2021 sprejet sklep, da ostale zakone podpremo.  Nakar je pod točko razno predsednik Jasnič prebral pismo, ki ga je Svet stranke sprejel kot stališče in vse obrnil na glavo. Njegovo mnenje je bilo, da moramo poslanci o vsem glasovati proti, tako kot to počnejo poslanke in poslanci KULa in tu je nastal spor. Poslanci DeSUSa podpiramo vse tiste zakone, za katere ocenjujemo, da so dobri za naše državljanke in državljane, ne glede na to, ali jih predlaga koalicija ali opozicija.

 

Volivci Desusa so pretežno levo usmerjeni. Ali je to res?

Od leta 2013 sem bil sekretar stranke in takrat sem se udeleževal vseh sestankov naših teritorialnih organizacij in se s člani o posameznih točkah programa stranke veliko pogovarjal. Glavno vprašanje je bilo, kako bomo naše točke programa uresničevali. Ne bi pa znal povedati, kakšno je bilo njihovo politično prepričanje. Desus je pred tridesetimi leti nastal iz prepričanja, da prihajajo težki časi in da bodo morali imeti upokojenci svojo stranko, da si bodo lahko zagotavljali pravice, ki jim pripadajo.  Desus je bil tudi zato v vseh vladah. Od leta 2020, ko je postala predsednica gospa Pivec, smo izgubili precej članstva, še več pa, ko je Pivčeva DeSUS zapeljala v desno vlado. S sedanjim predsednikom nismo našli skupnega jezika. Predlagali smo, da se o problemih med njim in poslanci pogovarjamo na organih stranke in ne javno. Pa se to ni zgodilo. Imam občutek, da si želijo nekateri strici iz ozadja Desusov propad.

 

Kam gre večina Desusovih članov? Kam bodo šli člani Desusa iz Izole, na primer?

Desus je nastal iz nekdanjih članov SD-ja in po mojem bo največ članov Desusa odšlo oziroma volilo za stranke, ki imajo podoben program.

 

Ali bo kdo od sedanjih ali nekdanjih članov Desusa na obali volil SDS ali NSi, ker misli, da delajo dobro?

Težko karkoli napovem. Menim, da med nami še vedno prevladujejo bolj ideološka prepričanja  kot rezultati.

 

Sami ste rekli, da se ne počutite dobro…

Res je.  Verjel sem, da rezultati štejejo in da je lahko DeSUS amortizer oziroma blažilec odnosov med levimi in desnimi. Žal pri tem nismo bili oziroma nisem bil uspešen. Tudi sedanja vlada je veliko naredila za upokojence, ampak glede na to, da se obnašajo robato, ne verjamem, da bo to dovolj, da bodo ponovno na oblasti.

 

Ali ste kdaj razmišljali, da bi izstopili iz te robate in arogantne politike in se pridružili kakšni drugi opozicijski stranki?

Seveda sem, tudi začel sem se že pogovarjati s strankami leve opcije, ampak takrat so me že začeli javno napadati prav mediji in novinarji, za katere ni skrivnost, da so si dobri z levimi strankami.

 width=

A ni to malo nenavadno, da ste bili pripravljeni prinesti sedanji opoziciji nov glas in vas ta ista opozicija začne takrat napadati?

V trenutku, ko sem se začel pogovarjati z visokimi predstavniki leve stranke, me je na primer prepoznavna gospa iz Izole izjemno grobo deskriditirala preko medijev. Včasih se mi zdi, da poteze zares vlečejo posamezniki, ki se ne udeležujejo volitev, ki niso v organih stranke in to je bila ena izmed takšnih potez.

 

Menite, da lahko na osnovi vašega dosedanjega dela v parlamentu in odnosom do vladajoče stranke dobite še en mandat na volitvah?

Jaz sem glasoval proti veliko zakonom, ki jih je vlada predlagala (javni red in mir, nalezljive bolezni). To sem tudi javno povedal. Sem pa podprl tudi marsikateri predlog opozicije. Sem človek, ki povezuje in sodeluje. Veliko sem tudi  naredil za nastanek zadnje Šarčeve vlade. Mislim, da je bil takratni program, ki smo ga usklajevali sekretarji strank, dober. Zalomilo se je pri pogovorih o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga je predlagala Levica. To bi pomenilo štiristo petdeset milijonov manj denarja v zdravstveni blagajni (ki je že tako podhranjena v primerjavi z drugimi državami) in nobenega načrta, od kod zagotoviti ta denar v zdravstveno blagajno. To je bilo zame nesprejemljivo.

 

Ali menite, da bi lahko sedanji voditelji KUL-a, ki imajo za sabo že eno propadlo vlado, sestavili novo, dobro delujočo vlado?

Vodje teh strank so močni samovšečneži. Najverjetneje bo leva opcija na volitvah zmagala. Moje mnenje je, da bi v tem primeru bilo daleč najbolje, da bi postavili tehnično vlado. Strokovnjake, ki nas bodo znali povezovati in dosegati cilje. Glede na to, da že sedaj pogosto delujejo neusklajeno, mislim, da ne bo šlo. A je v politiki vse možno.

 

Kako se počutite na sprehodu po Izoli? Ste izgubili prijatelje ali znance?

Nekaj je takih, ki me vabijo na kavo in sprašujejo, kako sem, nekaj je takih, ki se me v velikem krogu izognejo, ampak na to je treba biti pripravljen, če vstopiš v politiko. Mogoče je malo lažje  prenašati vse to, ker sem prepričan, da sem delal in da delam dobro  za prebivalke in prebivalce Slovenije.

 

Tomaž Perovič