Leto 2022 naj prinese manj plastike, več trajnosti

Deli novico s tvojimi prijatelji

Leto 2022 je leto novih priložnosti za bolj trajnostno poslovanje. S svojim ravnanjem lahko vsakdo prispeva k manj plastike, več trajnosti ter bolj zelenemu in zdravemu planetu.

 

Na Slovenski turistični organizaciji želijo, da je turizem vzor drugim sektorjem, saj je ravno turizem ogledalo naše družbe. Gost, ki pride v Slovenijo ima pogosto visoka pričakovanja tudi z okoljskega vidika, še posebej, ker prihaja v eno najbolj trajnostnih destinacij globalno.

 

Štirje najbolj problematični artikli za enkratno uporabo, ki jih želijo izločiti iz slovenskega turizma so:

 

  • plastenke za enkratno uporabo,
  • plastični kozarci za enkratno uporabo,
  • plastična embalaža za hrano za enkratno uporabo in
  • plastična embalaža za enkratno uporabo v hotelskih sobah.

 width=

Vsak ponudnik, ki si prizadeva, da do konca leta 2022 iz svojega poslovanja izloči navedene 4 plastične artikle za enkratno uporabo ali pri svojem poslovanju že danes ne uporablja navedenih 4 plastičnih artiklov za enkratno uporabo, je vabljen k podpisu zaveze MANJ plastike, VEČ trajnosti.

 

Ambasador in prvi podpisnik iniciative je kuharski mojster Luka Košir, prejemnik Michelin zvezdice in Zelene Michelin zvezdice 2021. Med podpisnik zaveze so hotelska podjetja, zdravilišča, destinacijske organizacije, glampingi, restavracije, gostišča, turistične agencije, atrakcije, pustolovski park itd.

 

Za izločanje plastike za enkratno uporabo iz slovenskega turizma so v preteklem letu združili moči: STO, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Turistično gostinska zbornica Slovenije, Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, Turistična zveza Slovenije, Konzorcij Slovenia Green, Združenje JRE Slovenija in Skupnost občin Slovenije.