Intervju: Chiara Marchi

Chiara Marchi je italijanska vplivnica, ki že desetletje piše blog pod imenom Miss Claire. Ta teden je odkrivala lepote slovenske Istre.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Nam zaupate kaj več o projektu v slovenski Istri ?

Od zavoda Istraterra sem prejela povabilo in se vključila v projekt, ki ga sicer financira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje. Povabili so me na tridnevno turo, ki se je udeležuje okoli 20 ljudi. Obiskali smo Ankaran, Izolo in Korte, čaka pa nas še ogled Koper.

Kako poteka vaš dan v okviru tega sodelovanja?

Navadno sodelujem z različnimi hoteli, restavracijami in podjetji. V tem primeru za Istraterro objavljam fotografije in videe na svojem Instagram in Facebook profilu. Svoj blog o najlepših kotičkih v Srednji Evropi sem začela pisati pred desetimi leti. Prihajam iz Trsta in pišem o svojih doživetjih v Avstriji, Sloveniji, na Hrvaškem in v severovzhodni Italiji: kam odpotovati, kje jesti, kje najti lepe kmečke turizme, dobro vino, hrano in zanimive obrti. Zgodbe na družabnih omrežjih objavljam v italijanščini, na blogu pa dvojezično, v italijanščini in angleščini, ker želim doseči sledilce iz vse Evrope. To je postalo moje delo za polni delovni čas. Sodelujem s kar 12 sodelavci. Običajno potujem s fotografom, ki me spremlja tudi sedaj.

Najbrž niste prvič v Sloveniji?

Ne, nikakor ne! Moja babica po mamini strani je iz Postojne, dedek in babica po očetovi strani pa iz Hrvaške, jaz pa živim v Trstu … V bistvu gre za mešanico kultur in zgodovine. Avstrija, Slovenija in Hrvaška se zelo razlikujejo med seboj, hkrati pa imajo nekaj skupnih točk.

Ali sprejemate vsa vabila za sodelovanja?

Običajno me kontaktirajo restavracije in hoteli. Za sodelovanje se odločim, če me projekt pritegne. Rada pišem o pozitivnih izkušnjah, nerada pa kritiziram. Zavedam se, da lahko moje mnenje vpliva na odločitve mojih sledilcev in ne želim, da bi kogarkoli odvrnila od obiska hotela ali restavracije, ker spoštujem ljudi in njihovo delo. Prav zato se raje odločam in sprejmem samo tiste projekte, ki v meni prebudijo radovednost in so mi blizu.

Kaj vas je najbolj pritegnilo med obiskom slovenske Istre?

Ne morem govoriti o Kopru, saj ga v okviru ture še nisem obiskala. Imam pa že nekaj priljubljenih kotičkov. Kolesarska pot do Kort nas je nagradila s čudovitim razgledom. Z električnimi kolesi pa ni bilo pretežko doseči cilja. Videlo se je vse do Trsta iz povsem drugačne perspektive kot sem navajena. Pot smo nadaljevali do kmetije Medljan. Bilo je zelo lepo. Tudi morje v Ankaranu mi je všeč. Sprehodili smo se ob morju in po poti, ki je tlakovana s školjkami in soljo. Bilo je čudovito. Včeraj smo šli na kmetijo Dolenc. Gre za majhno kmetijo, ki ponuja odlično oljčno olje. Veselim se tudi obiska Kopra, kamor včasih zaidem na aperitiv s prijatelji.

Kakšni se vam zdijo tukajšnji ljudje?

Tu sem spoznala veliko prijaznih ljudi. Res pa je, da ste Slovenci nekoliko bolj zaprti. Na Hrvaškem in v Srbiji so ljudje drugačni, bolj sproščeni. V Italiji je pa tako, da so na severu ljudje zaprti, na jugu pa zelo odprti. Imam tudi občutek, da ste Slovenci zelo delaven narod. Italijani si prej vzamejo čas za aperitiv in druženje kot Slovenci.

missclaire

Kaj menite o naših kulinaričnih dobrotah?

Kulinarika je naravnost čudovita! Je popolna mešanica med “morjem in kopnim”. Ribe, škampi na eni in pršut, siri na drugi stran. Očarala so me tudi vina, denimo malvazija, ki je tipična za to območje. Menim, da ste naredili v kulinariki zelo velik preskok. Spomnim se, da so Tržačani, ko sem bila mlada, radi zahajali v slovenske restavracije, ker je bila hrana zelo poceni. Sedaj je v Sloveniji moč najti očarljive in moderne restavracije in kulinariko, ki predstavlja fuzijo tradicionalnega in modernega. Kakovost jedi je na visokem nivoju.

Katera je vaša naslednja destinacija?

Že naslednji teden grem v Oglej na degustacijo vin.

Ste že kdaj obiskali kraj, ki vam ni bil pisan na kožo?

Nekajkrat se je že zgodilo. Takrat sem iskrena in povem ter napišem to, kar mislim. Ne želim izgubiti svoje verodostojnosti. Če mi kaj ni všeč, poskušam pojasniti, zakaj je temu tako. Običajno gre za hrano ali storitev. Zgodilo se je, da je vodstvo restavracije mojo kritiko vzelo dobronamerno in spremenilo nekaj zadev. Začeli smo krasno sodelovanje, kar me seveda veseli.