Deli novico s tvojimi prijatelji

INTERVJU:

Anže Mihelič, dr.med., specialist ortoped
Zdravnik za obvladovanje bolnišničnih okužb, Ortodepska bolnišnica Valdoltra

 

Ali so ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa zadostni?

Menim, da bi morali ukrepe proti širjenju koronavirusa še bolj zaostrit, saj ljudje ne upoštevajo navodil in še vedno hodijo na izlete. Meje smo zaprli, sedaj je pa na nas samih, kako bomo upoštevali ukrepe in ostajali doma, da ne okužimo drug drugega. Močno me skrbi še vedno dovoljeno prehajanje meje,ko se npr. iz Trsta še vedno lahko vozijo na delo v Koper in obratno.

 

Kitajcem je nekako uspelo?

Očitno mi niso sposobni narediti takšne karantene kot Kitajci. Gre za totalitarno državo in če se jim reče, da se ne sme ven, se pač tega držijo. In samo zaradi tega jim je tudi uspelo zajeziti širjenje virusa. Imajo pa sedaj ta problem, da so se prehitro odprli navzven in jim drugi nosijo virus nazaj.

 

Kaj pa je pri Italijanih šlo narobe?

Moje mnenje je, da so prepozno začeli s karanteno, prepozno so začeli zapirati šole in vrtce ter lokale in restavracije. V tem »odprtem« času pa se je virus zelo hitro širil.

 

Ali smo Slovenci dovolj hitro odreagirali in pričeli z ukrepi?

Mislim da ne. Naredili smo vsaj dve ključni napaki. Ena je bila ta, da takrat, ko se je pričel drugi teden šolskih počitnic so še vsi odhajali na smučanje v Italijo, čeprav so bila nekatera mesta že v karanteni. Druga napaka je pa bila prepozna odpoved koncerta v Ljubljani v Stožicah, kjer bi moral nastopiti italijanski pevec Andrea Bocelli. Koncert so namreč odpovedali ob 18h zvečer, ko je večina Italijanskih obiskovalcev že bila v Ljubljani. Seveda so kljub temu čez vikend ostali v Ljubljani in najbrž se je tudi tako virus širil. Sam tega resnično ne razumem, zakaj je bil tako velik problem odpovedati koncert prej. Vem, da so druge države tudi odpovedale njegove koncerte, seveda veliko prej kot pri nas.

 

Kakšno je vaše mnenje o tem, da vseh z znaki bolezni sploh ne testirajo?

Seveda bi bilo idealno, če bi testirali vse, vendar pa je v danih okoliščinah potrebno upoštevati to, da smo omejeni pri opremi in količini testov za brise. Tu bi poudaril še, da obstaja še pa drug problem, kajti prehitra testiranja pokažejo negativne rezultate, ki pa ne bi bili realni.

 

Kako dolgo bo po vašem mnenju to trajalo?

Mislim, da je ključen naslednji teden. Kaže nam sicer dobro, vendar je vse odvisno od tega, ali bomo res doma in ne bomo širili virusa. Pomembno je tudi, da ko enkrat pridemo na to, da ne bo več novih obolenj, da se ne odpremo prehitro v smislu odprtja mej. Ker potem nismo naredili ničesar. Vem, da bi vsi radi nadoknadili s potovanji in izleti, vendar je za dobro vseh nas, da jih odložimo za nekaj časa. Dokler se situacija po svetu ne umiri. Za potovanja bo še dovolj časa.