IZ DOMAČE KUHINJE: Bobići

Deli novico s tvojimi prijatelji

Prvotna ideja mojih člankov o hrani je bila odkrivanje tipičnih istrskih jedi pri izkušenih prebivalcih naše prelepe obale. Žal pa niso vsi navdušeni nad izdajo družinskih receptov, oziroma potrebujejo več časa, da me spoznajo in se odločijo za sodelovanje z mojo malenkostjo.

Ker rad počnem stvari izven okvirjev, sem želel predstaviti enega izmed najbolj tipičnih krožnikov na skoraj nedostojen način. Skoraj.

Ker zadnje čase slišimo in preberemo ogromno o slabi kvaliteti mesa, o uvozu okuženega mesa, ne najlepšim ravnanjem z živalmi, sem za recept povprašal ljubeteljico živali Katjo. Pri kakšni starejši istrski noni bi s tem vprašanjem najbrž dobil nekaj krepkih s kuhalnico.

Katja je veganka, ki ves svoj prosti čas in denar posveča brezdomnim, zanemarjenim in drugače trpečim živalim. Ker je pa obenem tudi gurmanka, zelo rada kuha in skuša predstaviti ta način prehrane tudi vsejedom, kot sem jaz.

Med njenimi mucki in kužki si je vzela čas, da sva skupaj pripravila to preprosto in okusno jed, ki nas greje predvsem v prvih jesenskih mesecih.

En dan pred mojim prihodom je čez noč namočila suh fižol, pridelek lokalnega kmetovalca.

Prvo vodo je odlila in skuhala fižol do polovice, za kar je potrebovala približno pol ure. Nato je vodo ponovno odlila in jo zamenjala s svežo. Tokrat je dodala v vodo sol, nepekočo suho dimljeno papriko, lovorjev list z vrta, domačo paradižnikovo mezgo, poper in cele stroke česna.

Deset minut pred koncem kuhe je v juho dodala na kocke narezan krompir in bobiće, kot rečejo koruzi v istri. Po želji lahko juho zgostimo z na olju prepraženo moko. Katja se je odločila za lažje, nemočnate bobiće.

Na krožniku jih je prelila z domačim olivnim oljem in zraven ponudilia sveže pečen polnozrnat kruh ter kozarec refoška.

 Za lažjo predstavo sestavin:

  • pol kilograma fižola
  • 3 manjši krompirji
  • 2 decilitra paradižnikove mezge
  • 2 žlici dimljene sladke paprike
  • 3 listi lovorja
  • 5 celih strokov česna
  • 5 koruznih storžev
  • sol in poper
  • olivno olje

Upam, da sem s tem receptom pritegnil tudi pozornost ljudi, ki se prehranjujejo dugače. Ni potrebno, da je vsak dan na krožniku meso. Obstaja ogromno načinov s katerimi lahko okusno zelenjavo spremenimo v vrhunske krožnike in se obenem približamo istrski tradiciji.

Najpomembneje pa je, da se pri pripravi potrudimo po najboljših močeh ter kupujemo lokalno, sezonsko in domače. Kljub temu, da je bila koruza v naši izvedbi recepta lanska in iz zamrzovalnika.

 

Rok Dekorti