Izjemna kapitanka Nina Anelli – Vstopila sem v moški svet in zmagala

Čeprav je na prvi pogled videti drobna in krhka, je Nina Anelli dokaz, da lahko tudi nežna ženska obvlada največje barke. Pot do tega je bila dolga, polna učenja in nabiranja izkušenj. Odločni Nini pa ni bilo težko vložiti truda. Kmalu pa jo čaka še izpolnitev sanj – s partnerjem bosta dvignila sidro in bo njuna Lady Nina prvič zaplula v modre valove.

Deli novico s tvojimi prijatelji

»Ljubezen do morja mi je bila očitno položena v zibelko. Oče je služil vojaški rok v mornarici in bil sila ponosen na to. Že kot deklica sem si natikala njegovo mornarsko kapo na glavo in si zamišljala kako plujem okoli čudovitih otokov. Vse to se mi je kasneje uresničilo. Hvaležna sem usodi, ki mi je namenila partnerja, ki je prav tako vse življenje želel pluti pa mu ni bilo dano,« pripoveduje Nina, ki je bila pred leti neverjetno navdušena, ko sta šla skupaj v Koper opraviti izpit za najino prvo ladjico. » Marsikdo mu je rekel, da se takoj vidi, da ima najboljšo mornarko daleč naokoli, saj sem z lahkoto in urno postorila vse kar je bilo potrebno za varnost in dobro počutje na plovbi. In ker vsako stvar sčasoma prerasteš, sva tudi midva začutila, da je prišel čas za pravo ladjo. Nanjo čakava že več kot leto dni, vmes obiskujeva proizvodnjo v Angliji, kjer jo izdelujejo, da bo nared za letošnjo poletje. Zaradi večje tonaže sva bila primorana opraviti šolanje za višjo kategorijo. Sprva je bilo rečeno, da zadošča, če ima samo kapetan izobrazbo Yacht Master 100 BT. To je on opravil pred menoj. A kasneje se je izkazalo, da v primeru, če bi se ukvarjala s čarterjem, bi morala oba imeti zahtevano izobrazbo,« razlaga Nina in dodaja, da je bil to zanjo začetek izpolnitve njenih sanj.

 

Najboljša med najboljšimi

Preselila se je na Reko in tam ostala veliko dlje kot je sprva načrtovala. »Med izobraževanjem sem se odločila, da bom šla do konca in še dlje kot moj partner in mu sporočila, da ne pridem prej domov, dokler ne postanem poveljnica jahte kategorije do 500 bruto ton. Ker sem bila na Adriatic Sailing Akademiji na Reki edina ženska, sem se zavedala, da se moram potruditi še toliko bolj, da ne bi nazadovala med svojimi navtičnimi kolegi. Zato sem se šolanju maksimalno posvetila ter študirala od jutra do večera in še pozno v noč. Medtem ko so moji kolegi hodili na malico, sem šla jaz z literaturo v bližnji park in se tam ponavljala novo snov. Na praktičnih vajah in na sami plovbi sem celo samo sebe presenečala kako dobro mi gre. In tudi na vsako vprašanje sem imela odgovor. Kolegi, bodoči kapetani, so rekli : »Opet nas je Nina spasila!«, ko nihče ni znal odgovoriti le jaz. In tako je rasla moja samozavest. S kakšnim ponosom sem se sprehajala po Korzu, glavni ulici v centru Reke, ki me je vodila do Akademije! Imela sem občutek, da sem se pomladila za več desetletij, saj sem se počutila spet kot prava študentka. Že prvi dan sem si kupila vrvi in vsakodnevno vadila navtične vozle. Ko na praktičnem izpitu nihče ni znal nekega vozla, se je naš izpitni izpraševalec razhudil, da bi morali prav vsi znati vse vozle zavezati z zaprtimi očmi. In jaz sem to storila! Slovenka, ki je prednjačila pred vsemi in prekosila vse moške predstavnike. In tako je sledil izpit za izpitom. Pomorska navigacija, pomorsko pravo, konstrukcija in stabilnost ladje… Prav sanjarila sem, kako pred petčlansko komisijo zablestim na končnem izpitu. In prav to se je zgodilo. Moj angleški test s pomorskimi izrazoslovji, ki sem ga prva oddala, seveda brez napake. Predsednik komisije je bil navdušen nad menoj, da je vzel svoj mobitel ter fotografiral moj test rekoč: »Moram dokumentirati kako se ispit radi kad ga polaže žena, Slovenka! Imam odličan primjer!! » (Moram dokumentirati, kako se opravi izpit, ko ga naredi ženska in to Slovenka! Imam odličen primerek! ) Še sedaj ne morem verjeti, da se mi je uresničilo točno to, kar sem sanjala! Moja vizija se je uresničila! Vstopila sem v moški svet in zmagala! Sem prva ženska in prva Slovenka na Lučki kapetaniji Rijeka, ki je postala poveljnica jahte Yacht Master 500 bruto ton,« pripoveduje Nina, ki je prejela mednarodno uveljavljeno pomorsko knjižico, s katero lahko pluješ po vseh morjih sveta. Tako kot njena občudovana vzornica, simpatična in karizmatična Kate McCue Captain, katere objave redno spremlja na socialnih omrežjih. Kate je bila prva Američanka, ki je postala kapetanka na križarki, trenutno pluje na najnovejši Celebrity Beyond.

nina anelli

Hvaležna profesorju

»Na to križarjenje me je moj dragi za nagrado povabil na novoletno križarjenje po Karibih, kjer sva med drugim preplula tudi Panamski prekop in videla, kako se pretakata Atlantski in Tihi ocean. Zares je bila neverjetna in nepozabna izkušnja!« pravi Nina, ki je zelo hvaležna za možnost, da se je lahko tudi sama pridružila navtični družini, še posebej Adriatic Sailing Academy in Nautical training centru Rijeka. Še posebej pa je hvaležna požrtvovanemu predavatelju Tomislavu Miočeviću, ki je študente predano in ponosno vzgajal v odgovorne bodoče kapitane jim nam iz osebnih izkušenj povedal veliko čezoceanskih prigod. »Prav očetovsko je čakal pred stavbo na nas, kjer smo opravljali zaključni izpit. In ko sem prva iz Kapetanije prišla jaz, sem mu takoj zaklicala: »Nisem vas razočarala!« Rekel je, da mu je sprva zastalo srce, ker se je ustrašil, da mu bo rekla, da ni opravila! In tako sem postala njegov ponos. Sedaj pa s partnerjem nestrpno čakava na trenutek, ko bova dvignila sidro in bo najina Lady Nina prvič zaplula v modre valove,« nestrpno čaka postavna kapitanka, ki sama s kolesom parkrat na leto prikolesari na Krk, kjer imata s partnerjem v marini pristan. »Če bi bila zopet mlada brez družinskih obveznosti, bi kot kapitanka plula s križarko po oceanih, sedaj pa bo najin domet segel le do Sredozemlja,« sklene.