Julijski vrt: Naj na vrtu kraljujejo hortenzije

Deli novico s tvojimi prijatelji

Junij je za nami. Maj je bil za nas vrtičkarje precej muhast in neprimeren za delo, saj je bilo 20 dni deževnih, junij pa nam je postregel s temperaturami, ki so značilne za ta mesec, tako da so rastline lahko začele svojo rast in so nas iz dneva v dan razveseljevale.

Zelenjavni vrt

Zelenjavne grede v juliju nas bogato obdarjajo le v primeru, če smo spomladi pravilno ravnali pri osnovnih opravilih (priprava zemlje, gnojenje, zalivanje po potrebi). V juliju je najpomembnejši dejavnik oskrba rastlin z vodo. Če še nismo napravili namakalnega sistema, je to zadnji čas za pripravo le tega, saj nas bojo rastline s pravilno vodno oskrbo obdarile z večjo količino pridelka. Večina vrtnin je zrela za pobiranje, in sicer paradižnik, paprika, melancane, bučke, kumarice … Moj nono bi rekel, da je treba paradižnike pobirati »mezzocolor«. To so taki, ki niso še v celoti obarvani intenzivno rdeče.

 width=
Zelenjavne grede v juliju nas bogato obdarjajo le v primeru, če smo spomladi pravilno ravnali pri osnovnih opravilih (priprava zemlje, gnojenje, zalivanje po potrebi).

Pri bučkah moramo paziti, da nam ne pobegnejo, da niso prevelike. Seveda pa lahko poberemo tudi bučkine cvetove, tako da jih napolnimo s sirom in popečemo na žaru. Prav tako moramo na velikost paziti pri kumaricah, saj so večje lahko tudi bolj grenke. V juliju se začenja setev vrtnin, ki jih pobiramo jeseni in pozimi: radič, brstični ohrovt, zelje, solate…

Zeliščni vrt

V zeliščnem vrtu preverimo, kako je z zapleveljenostjo in uživamo ob vsakem dotiku z rastlinami, saj nas bogato razveseljujejo s svojimi dišavami. Zelišča in dišavnice, ki se slabše razraščajo, okopljemo in dognojimo, da nas bolj obdarijo s svojim prirastom. Semenijo v tem obdobju kumina in janež, tako da jih lahko naberemo in shranimo, da jih bomo uporabili v primeru, ko nas bo napenjalo ali bomo napihnjeni. Naberemo lahko tudi meto ter si v kombinaciji z meliso in citronko pripravimo aromatizirano vodo.

 width=
V sadnem vrtu je obdobje obiranja. Veselimo se breskev, nektarin, marelic.

Sadni vrt

V sadnem vrtu je obdobje obiranja. Veselimo se breskev, nektarin, marelic. Od jagodičevja nam brbončice razvajajo maline, robide. Na razpolago imamo že tudi prve poletne sorte jabolk. Če nismo skoparili z namakanjem, so že primerne za obiranje tudi melone in lubenice.

Okrasni vrt

V okrasnem vrtu uživamo v obdobju poletnih cvetov. Pri vrtnicah odstranjujemo odcvetele cvetove, po potrebi oplevemo, zalivamo in tudi poškropimo, če opazimo kakšne škodljivce ali bolezni. Obrezujemo žive meje, pitosporuma, fotinije, lovorikovca, a ne preveč močno, ker lahko pripeka prizadene notranje liste. Bogato nas s cvetenjem nagrajujejo lataste hortenzije. Poskrbimo, da so dovolj prehranjene in da nimajo težav s pomanjkanjem železa.