Kače na Primorskem

Deli novico s tvojimi prijatelji

Nobena skupina vretenčarjev ni tako osovražena in narobe razumljena, kot so plazilci. In če kuščarji, kot so pozidna kuščarica ali martinček, marsikoga ne motijo, se kač večina ljudi boji in na njih gleda kot zlo.

 

O nobeni živali ni bilo razširjenih toliko napačnih informacij, kot prav o teh breznogih plazilcih. Od tega, da pijejo mleko, do tega, da se med begom ugriznejo v rep, naredijo iz telesa kolo in se na tak način kotalijo po hribu. Te stare šege so sicer neresnične, a neškodljive. Večjo težavo predstavlja poseganje po raznih domačih mažah v primeru kačjega ugriza, kot je na primer rezanje na mestu ugriza, izsesavanje strupa ter razna prevezovanja. V takem slučaju je edino ustrezno ravnanje klic na 112 oziroma odhod v urgentni center najbližje bolnišnice.

S prihodom pomladi se tudi kače na obali začenjajo prebujati iz zimskega spanca. Zaradi tega se bomo v prihajajočih mesecih med sprehodi, opravili na vrtu in nabiranju špargljev verjetno srečali s tem plazilcem.

V slovenskem primorju najdemo predvsem navadnega goža [Elaphe Longissima]. Hrbtni del je rjave, skoraj črne barve, posut z belimi pikicami, za glavo ima rumeno liso, njegov trebuh pa je prav tako rumen.

Najbolj prepoznavna breznoga primorka, je najverjetneje črnica [Hierophis Viridiflavus]. Ta je popolnoma črne barve in velja za najhitrejšo kačo v Sloveniji.

Belouška [Natrix Natrix] je najbolj pogosta kača v naši prekrasni državi. Prepoznamo jo po dveh oranžnih, rumenih ali belih lisah, ki se nahajajo za njeno glavo. Telo ima temno zeleno oziroma rjavkasto, njeno najmočnejše orožje pa je smrdljiv izloček, s katerim nas preseneti, če je ne pustimo pri miru.

S strupenimi kobrami ima kobranka [Natrix Tessellata] skupno zgolj ime. Je rjavo zelene barve z vzorcem šahovnice na hrbtni strani. V primeru nevarnosti ne ugrizne, ampak se pretvarja, da je mrtva.

Na srečo so najbolj pogoste kače na obali nestrupene in nenevarne, a vseeno tu in tam, predvsem v bližini kraškega roba in v zaledju Šavrinskih hribov, včasih zaide ena izmed treh strupenih kač, ki prebivajo v Sloveniji. Modras [Vipera Ammodytes] ima značilen cik-cak vzorec in privzdignjen nos, ki je videti, kot bi žival imela rog.

 

Kače so izjemno koristne živali, saj skrbijo, da populacija glodalcev ne naraste in povzroči katastrofe, kot je bila črna smrt v 14. stoletju, ki jo je prenašala podganja bolha. Prekomerna populacija škodi tudi kmetom in človeškim domovom.

Po zakonu so vse kače v Sloveniji zaščitene, zato so lov, ubijanje ali kakršnokoli motenje kaznivo dejanje. Če opazite ali naletite na tega plazilca, se zavedajte, da se vas boji bolj kot vi njega in da je najboljši način preprečevanja ugriza to, da se enostavno umaknete in v žival ne drezate.

Če se po kakšnem slučaju kača pojavi v vašem domu, pa pokličite na Kačofon – organizacijo, ki se po vsej državi ukvarja z varno odstranitvijo in preselitvijo, oziroma koristnimi informacijami o avtohtonih plazilcih.

KAČOFON 040/322-449

Rok Dekorti