Ste že slišali za čudežne testenine?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Testenine brez ogljikovih hidratov, glutena, soje, maščob in sladkorja? A to sploh obstaja?

 

No, pojdimo lepo po vrsti. Vsi obožujemo pašto. Lahko jo jemo za kosilo, večerjo in tudi za malico. Z zelenjavo, z ribami, z mesom ali pa z nonino domačo šalšo. Kaj se pa zgodi, ko pridobimo nekaj odvečnih kilogramov? Takrat je potrebno ogljikove hidrati skorajda povsem črtati z jedilnika. Ali pa ne?

Rezanci širataki oz. čudežne testenine so testenine, ki prihajajo iz japonske kuhinje. Narejene so iz gomolja azijske rastline Amorphophallus konjac, ki je bogat z vlakninami in zato tudi zdrav za naš organizem.

Gomolj ima visoko vsebnost prehranske vlaknine glukomanan, ki dokazano zavira apetit, izboljšuje prebavo in normalizira holesterol v krvi.

Gre za rastlino, ki jo je s študijami podprla tudi Evropska agencija za varnost prehrane.

Testenine so brez ogljikovih hidratov, glutena, maščob, soje, sladkorja in vsebujejo prbl. 5 kcal/100g. Uživamo jih lahko kljub boleznim srca in ožilja, če imamo previsoko vrednost holesterola, sladkorno bolezen, težave s kandido ali pa smo alergični na gluten.

O slednjih se že veliko piše po spletu, sama sem o njih prvič brala na družbenem omrežju, kjer je o njihovi pripravi pisala Maja Čančar, osebna trenerka in prehranska svetovalka.

Maja je čudežne testenine prvič zasledila v trgovini Špar, kot pravi sama, pa se jih da naročiti tudi preko spleta. Najdemo jih v različnih oblikah, kot npr. špageti, rezanci, riž, lahko jih kupimo mokre v tekočini ali suhe v embalaži.

»Rada si jih pripravim za kosilo in za večerjo, saj so naravne, zdrave in vsebujejo visoko vrednost vlaknin, ki pomagajo pri izgubljanju telesne teže. Ne vsebujejo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin, zato ne redijo. Pojemo lahko poljubno količino in smo siti dlje časa.«

Z veseljem jih priporoča strankam, saj se zaveda, da se v današnjem času diet težko držimo. »Rada delim dobre stvari z ljudmi, ki me obkrožajo, in nič drugače ni z mojimi strankami. S čudežnimi testeninami zmanjšajo dnevni vnos kalorij in posledično hitreje dosegajo želene cilje. Dnevni vnos kalorij je seveda za vsako stranko prilagojen, prehrana mora biti iz vseh virov, raznolika in uravnotežena. Kot prehranska svetovalka skušam vsaki osebi najti način, ki ji bo ustrezal, saj se zavedam, da se raznih diet težko držimo.«

 

Na kakšen način pa jih lahko vse uživamo? Kaj priporočaš?

»Testenine preprosto vzamemo iz embalaže, jih speremo pod vodo ter vmešamo v katerokoli omako. Sama po navadi popražim čebulo, česen, dodam sveže šampinjone, jajčka in jih vmešam vanje. Lahko jih seveda pripravimo na več načinov, ne smemo pa pozabiti, da imajo ključno vlogo omake in začimbe, saj so testenine povsem brez okusa. Dobre so z ragujem, avokadom, tartufi, tuno, lososom, golažem, skratka z jedmi, ki imajo poln okus. Moj nasvet je, da se igrate! Z baziliko, raznimi začimbami, pelati, papriko in raznoliko hrano. Poskusite, pa dober tek!«

Čudežne testenine so v Aziji poznane že več kot 2000 let in Azijcem predstavljajo tradicionalno jed. Vsebujejo vpojno vlaknino, ki nam daje občutek sitosti in je zato priporočljivo, da jih zaužijemo z veliko vode. Pa ne pozabite, da pri njih velja obratno pravilo: več omake in manj testenin.

Sej veste, poskusiti ni greh!

Klara Beltram