Kaj bomo letos jedli

Preverili smo, kaj bo letos »in« na področju hrane.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Tudi v letu 2023 bo čedalje bolj v ospredju lokalno pridelana hrana, ki ščiti zdravje ljudi in okolje, v katerem živimo. Tako bo še vedno velik poudarek na bio živilih ter živilih s kilometri 0 ter živilih vegetarijanskega oziroma veganskega izvora. Tako boste poleg običajnih testenin letos denimo srečali testenine na bazi zelenjave – od bučk, cvetače, pa do brokolija kot glavne sestavine ter celo testenin na bazi zelenih banan.

Vse bolj prisotne bodo letos znova tudi alge in chia semena. Alge, ki vsebujejo številne vitamine in mineralne snovi, bodo obogatile okus juh, srečali pa jih bomo lahko tudi v obliki čipsa ali granul, ki jih bomo lahko uporabljali kakor sol ali začimbo.

Chia semena so na sceni prisotna že nekaj let in glede na to, da bo letos čedalje bolj v ospredju hrana, bogata s proteini, so tudi chia semena še vedno zelo »in«. Chia semena, ki jih lahko dodajamo smutijem, jogurtu, pudingom in drugim zdravim prigrizkom, veljajo namreč za zdrav, bogat in relativno poceni vir beljakovin.

Datlji namesto sladil

Različna sladila bodo letos nadomestili predvsem datlji. Ta sadež, ki ga sicer poznamo že stoletja, v letu 2023 nastopa namreč kot superživilo, ki nadomešča sladkor in druga sladila. Datlji, ki so bogati z železom in so odličen vir antioksidantov, v letu 2023 igrajo pomembno vlogo tudi pri peki sladic. Slovijo namreč po nizkem glikemičnem indeksu, zato so veliko primernejši od rafiniranih sladkorjev. Srečali jih bomo tudi v obliki sirupa, kot sladilo pa se bodo pojavljali v sladkih pijačah, energijskih ploščicah, kosmičih, solatnih prelivih in celo v kečapu.

Sicer se v letu 2023 pojavljajo t.i. hibridne sladice, kot so cronut oziroma mešanica croissanta (rogljička) in donuta, pa duffin (donut + muffin) ter druge zanimive sladke kombinacije.

Kaj pa pijače?

Pri pijačah je v letu 2023 moč začutiti nostalgijo. Vračali naj bi se klasični in že nekoliko pozabljeni koktejli, med njimi denimo Pina Colada, medtem ko bosta med žganimi pijačami letos najbolj v trendu rum in tequila, ki bosta počasi izpodrinila zadnjih nekaj let zelo priljubljen gin. Med vini naj bi še vedno ostala zelo »in« vina z mehurčki oziroma penine ter posledično pijače, kot so razni spritzi, ki vsebujejo mehurčke.

V živila prihajajo črički!

Vsekakor pa je veliko prahu v zadnjem času dvignila novica, da je Evropska komisija prižgala zeleno luč za uporabo čričkov v prehrambne namene. Črički bodo tako po novem na voljo posušeni, zamrznjeni ali zmleti v prah. Vsebovali naj bi veliko maščob, beljakovin in vitaminov ter vlaknin in mineralov, zato naj bi bili odličen vir »alternativnih« beljakovin. Čričkova moka bo tako lahko sestavni del kruha in pekovskih izdelkov, mesnih nadomestkov, pa tudi pijač, čokoladnih izdelkov in drugih prigrizkov. Dobra novica je, da bodo morala biti živila, ki vsebujejo prah iz čričkov ustrezno označena. Vabljeni torej k branju deklaracij!