Kaj dobrega nam prinaša poletna zelenjava

Pred nami je toplo poletje, ki je tudi najboljše obdobje za spremembo prehrane v bolj zdravo, za izgubo telesne teže, za razstrupljanje organizma … V tem obdobju imamo namreč na voljo veliko nizkokalorične zelenjave, z velikim deležem vode, s čimer poskrbi tudi za našo hidracijo, z vsebnostjo vlaknin, ki poskrbijo za boljšo presnovo, zaradi volumna nas nasiti z majhno kalorično vrednostjo, a obilo vitaminov in mineralov.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Počasi se izteka obdobje zelene solate, ki je izjemno bogata z vitamini in minerali, fitonutrienti in folati ter antioksidanti. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin je  priporočljiva pri nizkokaloričnih dietah, saj  napolni želodec z malo kalorijami in daje občutek sitosti. V tem času  zelo rada uživam v kumarah in paradižniku, predvsem v solati s svežo baziliko. …. Mmmh … Kumare so bogate z vodo, vitamini in minerali. Čeprav je vsebnost mikrohranil v povprečju nižja od druge zelenjave, je sveža kumara v resnici dober vir vlaknin, vitamina C in vitamina K (koncentrirana v zunanji lupini). Odlična in osvežujoča, poleg kumarične solate, tudi kumarična hladna juha. Paradižnik je prav tako bogat z vodo, ki predstavlja več kot 94 %. Vsebuje precej vitaminov, ima antioksidativne učinke. Mineralna komponenta, povezana s citrati, tartrati in nitrati delujejo v sinergiji in zagotavljajo remineralizirajoče in antiradikalne lastnosti. Konkretna je vsebnost organskih kislin, ki so koristne za pospeševanje prebave. Ima tudi diuretični učinek, je osnova mediteranski kuhinji in se uporablja  na številne načine. V poletnih receptih najdemo pogosto papriko, bučko in jajčevec. Paprika je tisto živilo, ki v surovi obliki vsebuje največ vitamina C; poleg tega ni zanemarljiva vsebnost vode, prehranskih vlaknin in  mineralov (predvsem kalija). Paprika je tudi odličen vir betakarotena in drugih karotenoidov; na splošno velja, da bolj, kot so rdeče, več betakarotena in vitamina C vsebujejo. Bučke so med najmanj zahtevnimi rastlinami za gojenje in izredno priljubljene v kulinariki, saj  jih lahko kombiniramo s številnimi živili, lahko jemo surove ali kuhane/pečene. Bučke so bogate z vitamini in minerali, antioksidanti in drugimi koristnimi rastlinskimi spojinami. Jajčevci, pogosto imenovani kar melancane, so izjemno zdravi in zelo okusni. Zaradi visoke vsebnosti različnih antioksidantov vas jajčevci zaščitijo pred nevarnimi prostimi radikali, kar pomeni, da preprečujejo poškodbe celic. Antioksidanti v jajčevcih lahko pomagajo tudi pri zniževanju količine škodljivega holesterola v krvi, imenovanega LDL. Pobrskajte malo med recepti in odkrili boste, na koliko zanimivih načinov lahko pripravite to vrsto poletne zelenjave. Pa dober tek!