Kaj je potrebno narediti na vrtu v marcu?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Vrt v marcu

 

Marca smo ljubitelji vrtov v polnem pogonu. Končalo se je obdobje teorije in priprav na novo sezono, rastline pa so si že opomogle od februarskih mrzlih dni. Specializirane trgovine so bogato založene s svežim sadilnim materialom in z vsemi potrebnimi pripomočki za novo vrtičkarsko sezono. Poberemo lahko še vse, kar nam je ostalo iz zimskega obdobja – radič, por, endivija, morda še malo motovilca. Na gredice, ki smo jih pripravili že v februarju, je dobro dodati organsko gnojilo. Potem lahko začnemo s setvijo solate, peteršilja, rdeče pese, pastinaka, špinače … V specializiranih trgovinah kupimo prve kakovostno vzgojene sadike zelenjave, ki jih lahko posadimo kar na stalno mesto. Priporočam solate, radiče in peteršilj, med solato pa posadite redkvice. V začetku meseca lahko posadimo tudi krompir, ki smo ga kupili v februarju in ga dali nakalit v temen in hladnejši prostor. Preverimo tudi, če so namakalni sistemi preživeli zimo.

 width=Tudi zeliščni vrt se prebuja. Poganjati so začele rastline, ki so pozimi izgubile listno maso. Med njimi so drobnjak, kraški šetraj, mala strašnica. Iz zemlje pokukajo beluši, artičoke iz srčnega dela poganjajo nove liste, mete začnejo z odganjanjem, prav tako se zbudi luštrek. V marcu se prebudi večina dišavnic in zelišč in nam zeliščni vrt spremeni v bujno rastočo oazo.

Za najboljše rezultate uporabite čim bolj naravna gnojila, odličen je doma pridelan kompost ali pa preizkušeno organsko gnojilo.

 

V sadnem vrtu se v marcu zaključujejo obrezovanja, opravi se nakup sadilnega materiala, zimsko škropljenje in gnojenje. Obrezovanje opravimo pri jablanah, hruškah in malinah Če nam temperature dovoljujejo, pognojimo sadno drevje, jagodičevje in citruse. Uporabimo specialna gnojila, ki so pripravljena za določene rastline. Prehranjenost rastlin je zelo pomemben dejavnik, saj neposredno vpliva na kvaliteto plodov, na zdravje rastlin in na razvoj ter rast rastline.

 

V okrasnem vrtu nas bodo navdušili cvetovi čebulic tulipanov, narcis hijacint in anemon. Mnogo rastlin nas bo očaralo z razvojem novih brstov in listov. Pognojiti moramo grmovnice, okrasno drevje ter žive meje. Gredice zasadimo s cvetočimi mačehami, primulami, belisom ali spominčicami, ki ji kupimo pri proizvajalcih, ki nam lahko svetujejo glede količine, barvnega izbora, značilnosti drugačnih sort in z dodatnimi informacijami. Na balkonskih policah lahko uporabimo primule in ciklame, s katerimi si pričaramo pomlad.

 

V marcu posvetimo travnim površinam precej svojega časa. Travne površine je potrebno dobro prezračiti in po potrebi travo dosaditi. Za dosejevanje uporabimo oplaščena semena, pri katerih je kaljivost zelo visoka. Izbrati moramo tudi pravilno gnojilo glede na kondicijo travne ruše in preveriti namakalni sistem.

 

Le tako bomo lahko mirni in vedeli, da bomo poleti uživali ob pogledu na lepo zeleno travo.

 

Sašo Mejak