Kaj je potrebno postoriti na vrtu v septembru?

Deli novico s tvojimi prijatelji

 width=Po ne preveč vročem in s padavinami bogatim poletjem, vstopamo v september. Med poletjem nismo imeli presežkov glede temperatur, zato želimo, da bi nas september še razvajal s toplimi dnevi in pripomogel k temu, da bi nas vrt s pridelki obdaroval še dolgo v jesen. S tem bi bil morda poplačan ves trud, ki smo ga vložili v naš zelenjavni vrt. Ko bomo lahko spet primerno pripravili zemljo, lahko posejemo motovilec, zimske solate in različne vrste radičev. V začetku septembra lahko še vedno posadimo nekatere kapusnice. Pozabiti ne smemo tudi na jesensko dognojevanje zelenjavnega vrta, kajti s tem bomo rastline spodbudili, da se bodo lepo razvile. Kvalitetna semena in sadike lahko kupimo v lokalnih specializiranih prodajalnah.

 width=

 width=V zeliščnem vrtu je potrebno, kot čez celo leto, poskrbeti da ni zapleveljeno, odstraniti moramo vse poškodovane dele rastlin in poskrbeti, da bo higiena rastlin na visokem nivoju. Opravimo lahko tudi gnojenje, z zadnjim letošnjim odmerkom gnojila. Posadimo lahko še nekatera enoletna zelišča in dišavnice, ki jih bomo čez zimo hranili v bolj toplih prostorih.

 

V sadnem vrtu je dela vedno veliko in september ni izjema. Nastopil je čas, ko vidimo, kako smo bili pridni čez leto, če smo lepo skrbeli za naše drevje in za vinsko trto. Lahko začnemo s pripravo terena za kasnejše sajenje sadnega drevja. Bistvenega pomena je tudi, da vzdržujemo higieno v naših nasadih na visokem nivoju ter tako preprečimo bolezni in napade škodljivcev.

 

V okrasnem vrtu poskrbimo, da rastline ne bodo zapleveljene, vse dele rastlin, ki so odcveteli, se posušili ali so poškodovani pa odstranimo. Pri vrtnicah, z odstranjevanjem odcvetelih cvetov in še z zadnjim letošnjim gnojenjem poskrbimo, da nas obdarijo še z jesenskim cvetenjem.

Začnemo z zasajevanjem živih mej in gredic, da se do zime dobro ukoreninijo in bodo spomladi že pripravljene za bujno vegetacijo.

 

Tudi trata je zelo pomemben element v vrtu. V predjesenskem času lahko opravimo še zadnje letošnje gnojenje. Če imamo v trati dosti plevela, lahko opravimo mehansko odstranjevanje. Glede na vremenske razmere in na to, da so septembra ponoči že močne rose, reguliramo tudi namakanje.

 

Sašo Mejak