S prihodom visokih temperatur je za marsikoga postala težava, kaj skuhati in jesti, ne da bi nas utrudilo in dodatno spotilo. Poleg tega, da popijemo veliko vode in čaja, se hladimo s sadjem in solatami, kuhamo pa tudi jedi, ki so enako dobre tople kot hladne. Pomembno je, da kuhamo z živili, ki nas tudi osvežijo.
Hladna juha iz kumar in avokada
• 4 kumare, olupljene in narezane na kocke
• 1 avokado
• 1 strok česna
• 2,5 dcl jogurta
• 1-2 žlici limoninega soka
• 1 dcl vode
• 3 mladi portovci
• 5 listov mete
• pest pinjol
• sol, poper
• olivno olje
V kuhinjskem mešalniku zmešajte kumare, avokado, česen, jogurt, limonin sok in vodo. Dobro premešajte, dokler ne dobite enotne kremaste strukture. Dodamo sesekljano čebulo in natrgane liste mete. Vse skupaj še enkrat zmiksamo v blenderju. Po okusu solimo in popramo ter po potrebi dodamo še limonin sok. Do serviranja pustimo v hladilniku. In pred serviranjem potresemo s svežimi ali popraženimi pinjolami, kar vam je ljubše, ter popečenimi in aromatiziranimi kruhki s česnom.
Tortilje s tunino solato
• 4 velike tortilje
• 2 pločevinki kvalitetne tune
• 1 steblo zelene
• ½ rdeče čebule
• 2 žlici majoneze
• sok 1 limone
• ½ čajne žličke mletega popra
Zeleno in rdečo čebulo narežemo na čim manjše kose in ju damo v skledo. Dodamo ji odcejeno tunino iz konzerve in jo pretlačimo z vilicami. Dodamo poper, limonin sok in majonezo, nato vse dobro premešamo. Solimo in popramo ter vse skupaj še enkrat premešamo. Z zmesjo napolnimo tortilje in jih zavijemo tako, da najprej položimo tunino solato, nato zapognemo spodnji del kroga in na koncu stranice.
Panzanella
• 250 g češnjevih paradižnikov
• 6 kosov mlade čebule
• 6 rezin belega kruha, narezanih na kocke, popečenih
• parmezan, narezan na rezine ali kocke
• 2 stroka česna
• pest sveže bazilike
• olivno olje
• balzamični kis
• sok ½ limone
• sol in poper
Češnjeve paradižnike operemo, prerežemo na pol in damo v skledo. Dodamo jim drobno sesekljano mlado čebulo, limonin sok in balzamični kis ter dobro premešamo. Parmezan narežemo in dodamo solati. Dodamo strt česen, popečene kocke kruha, sol, poper in olivno olje ter dobro premešamo. Na vrh solate položite sveže liste bazilike in postrezite.
Čeprav ni po originalnem receptu, lahko solati, če vam je všeč, dodate svežo kumaro, parmezan pa nadomestite s feta sirom ali mocarelo.
Tapenada iz črnih oliv
• 200 g črnih oliv
• 2 stroka česna
• 3, 4 inčuni
• 2, 3 žličke kaper
• 1 mocarela
• peščica sončničnih semen
• olivno olje
• sol, poper
Olive in inčune narežemo na koščke in jih zmiksamo s paličnim mešalnikom. Dodamo strt česen in kapre (žličko po žličko) in ponovno premešamo. Ko se vse poveže, dodamo olivno olje, začinimo in vse skupaj z žlico dobro premešamo. Ohladite in postrezite s popečenimi kruhki, rezinami mocarele in popečenimi sončničnimi semeni.