Kaja Kastner Yadav: Raziskovalka notranjih in zunanjih svetov

 Pogovor s svetovalko ajurvedske medicine in učiteljico joge

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kaja je Koprčanka, ki živi v Ljubljani. Po očetu ima nemški priimek, po možu indijskega. V Ljubljani že deset let vodi center Ajurjoga, ki tedensko nudi devet različnih  vadb joge, ajurvedska svetovanja, masaže in zvočne terapije, ajurvedsko spletno in fizično trgovino z zelišči in pripravki, a tudi izobraževanja za bodoče učitelje joge  in uporabno ajurvedo. Čeprav je kot gimnazijka v Kopru imela rada  biologijo, kemijo in tuje jezike, se je takrat zdela ekonomija bolj praktična izbira – od diplome, do magisterija in nekaj let dela v marketingu in promociji tujih investicij v Sloveniji. V visokih petkah čez dan, zvečer pa v udobnih  bombažnih hlačah in majici, ko se je predajala jogi. Najprej jo je vadila sama, potem je začela učiti druge.  To skoraj dvojno življenje  je spremenilo smer pri štiridesetih. Takrat sta joga, ljubezen za vse življenje in ajurveda, ki jo je po zaključku redne službe leto dni študirala v ZDA, postali njen edini poklic. Več kot to – poslanstvo.

svet Kaja Kastner Yadav

Joga kot izbira

V življenju menda naključij ni.  Na ekonomski fakulteti v Ljubljani je študentka Kaja morala telovaditi tako kot vsi študentje, a po liniji najmanjšega odpora, kakor je takrat še sprejemala odločitve, je izbrala raztezanje – joga je bila na seznamu napisana kot zadnja možnost in potem je postala prva. Dolgo, do srečanja z ajurvedo – tudi edina strast.  Ob njej je Kaja začutila boljše telesno in duševno počutje, stik s seboj in prav ta  je postajal vse glasnejši. Čeprav je svoje delo v marketingu imela rada, omogočalo ji je napredovanje, potovanja, lepe profesionalne izzive, jo je nosilo v nove svetove.  Ajurvedo, najstarejšo in celostno medicinsko znanost, ki bolezni preprečuje in zdravi naravno, je spoznala ob študiju za učiteljico joge. Kar nekaj let je živela dvojno življenje, a potem je pri štiridestih zbrala pogum za nov, drugačen začetek: »Pred to veliko odločitvijo sem imela občutek, da stojim pred prepadom, ki ga zakriva gosta megla in zaupam, da bo prvi korak pristal na tlakovani poti. Ravno ta prvi korak je najtežji, potem se pot sama razkrije. Potrebno je zaupati glasu srca, mu slediti, čeprav odločitev prinaša odrekanja in morda zveni nerazumno. Ko pričnemo poslušati sebe in zgradimo zaupanje v svoj notranji glas ter mu sledimo, se ta  večkrat in glasneje oglaša, zato ga tudi težje preslišimo.

Tako sem se za eno leto posvetila  študiju ajurvede pri znanemu ajurvedskemu zdravniku, predavatelju in avtorju številnih strokovnih knjig, prevedenih tudi v slovenski jezik, dr. Vasantu Ladu. Ajurvedski inštitut v ZDA je ponudil intenziven in avtentičen študij tako ajurvede, nutricionizma, zeliščarstva, jezika sanskrt, ajurvedske joge kot tudi veliko prakse na kliniki. Po enem letu bivanja v Albuquerqueju sem se vrnila domov in odprla svoj center za ajurvedo in jogo – Ajurjoga v Ljubljani.« Ta center ima zdaj deset let in ekonomistka ga je odprla brez poslovnega načrta in finančne konstrukcije.  Vodila sta jo srčna želja in predanost.

 

Hobi kot način življenja

Joga in ajurveda sta zahodnemu človeku pogosto manj razumljiva, jogo mnogi enačijo z religijo ali telesnimi vajami nemogočih poz: »Marsikoga to odvrne, vendar za izvajanje joge ne potrebujemo izjemne gibljivosti. To pridobimo počasi, prav tako tudi moč. Predvsem pa so pomembni njeni učinki na dobro psihofizično počutje, na umirjenost uma, na pravilno dihanje in pravilno držo. Vse to vodi v usklajeno delovanje telesa, uma in duha.« Če je bila joga ustvarjena za notranje raziskovanje  in duhovni razvoj, je ajurveda tista, ki zdravi telo in um: »Zgolj joga ne more biti terapija, čeprav ima številne pozitivne učinke na telo in um. Šele skupaj z ajurvedo, celostno in naravno medicino, lahko preprečujemo ali zdravimo bolezni. Ajurveda je 3.000 let stara znanost, ki je odkrila zakonitosti delovanja narave in človeka. Nanj ne gleda zgolj s telesno mehanskega vidika, ampak razume vpliv čustev, misli, notranjega zadovoljstva in smisla bivanja na izkušnjo življenja.« Čeprav je ajurveda doma v Indiji,  njena univerzalnost omogoča uporabo tudi pri nas: »Z ajurvedsko diagnostiko, ki vključuje pogovor z osebo o  prehranjevalnih in življenjskih navadah, fizioloških funkcijah, preteklih in sedanjih boleznih, pregledu oči, kože, jezika in tipanju pulza, lahko ugotovimo osnovno telesno in duhovno konstitucijo, nivo toksinov v telesu, vzrok bolezni in tako predpišemo lokalno hrano in napitke, primerne čistilne in jogijske tehnike, način življenja in tudi zelišča. Vedno večkrat v svoji praksi ponudim tudi slovenska zelišča, poleg avtentičnih ajurvedskih.«

svet Kaja Kastner Yadav

Študij, ljubezen, življenje

Študij  joge v njeni indijski prestolnici Rishikesh ji je prinesel tudi ljubezen. Tam je v restavraciji ob kosilu spoznala  svojega moža, Indijca : »Čeprav se je hitro prilagodil bivanju tu, najbolj pogreša okusa polne jedi in manj hektičen življenjski ritem. Na obali se veliko bolje počuti kot v Ljubljani in Koper mu je zelo pri srcu, zato se oba rada vračava ”domov domov” na morje.« Skupaj gresta večkrat v Indijo, lani sta bila tam kar sedem mesecev.

Kaja je že kot otrok veliko potovala s starši, kot študentka je potovala z nahrbtnikom, raziskovalni duh jo je vedno vodil v odkrivanje  zunanjih in notranjih svetov.  Obe potovanji sta, pravi, primerljivi: »… saj se vedno podaš v neznano, odkrivaš nove svetove in se v tem procesu spreminjaš. Zdravje pa je vedno le posledica približevanja k sebi, k temu kar zares smo, nikoli ne izhaja od zunaj. Nihče nas ne more pozdraviti. Pozdravimo se lahko le sami, ko damo prave pogoje svojemu telesu, fokus umu in zadovoljstvo svoji duši.«